Транспортираха със „Спартан“ дете в критично състояние

1
Самолетът е пътувал на ниска височина с оглед здравословното състояние на детето
Самолетът е пътувал на ниска височина с оглед здравословното състояние на детето Снимка: Информационен център на МО - ArmymediaBg, Facebook, Архив

Самолетът е пътувал на ниска височина с оглед здравословното състояние на детето

Екипаж от Военновъздушните сили със самолетСпартан“ от състава на 16-а авиационна база Враждебна извърши днес, 21 февруари, авиомедицинска евакуация на дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) от Бургас до София.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Самолетът излетя в 9:30 ч. тази сутрин от София към Бургас. На борда бяха лекарски екип и медицинска сестра от УМБАЛСМ „Пирогов“, бордна медицинска сестра от Военномедицинската академия и майката на детето. По препоръка на лекарския екип, полетът е осъществен на ниска височина с оглед здравословното състояние на детето.

Самолетът „Спартан“ кацна обратно в 13:30 ч. на летище Враждебна, откъдето детето беше транспортирано към УМБАЛСМ „Пирогов“.

Екипажът, осъществил полета, беше в състав: командир капитан Николай Георгиев, помощник-командир капитан Николай Калайджиев и борден инженер капитан Николай Михайлов.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е уведомен за случая късно вчера, като веднага координира възможността за осъществяването на полета с министъра на отбраната. Още вчера беше извършено и сформирането на медицински екип, който да извърши авиомедицинската мисия. След множество разговори с медицинските екипи на УМБАЛ – Бургас, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Военномедицинска академия, центровете за спешна медицинска помощ в Бургас и София беше решено консултацията на детето да бъде извършена в УМБАЛ – Бургас от реанимационен екип на „Пирогов“, който след оценка на клиничното състояние да прецени възможността за транспортиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари