Трафикът по Дунав се следи от Русе с последно поколение технологии

2
В пристанище Русе обработените маневри са над 8 700
В пристанище Русе обработените маневри са над 8 700

В пристанище Русе обработените маневри са над 8 700

Само до 31 август тази година преминалите плавателни съдове са над 7 200, а маневрите между корабните места в пристанищата по поречието на Дунав, които са обработили операторите на БУЛРИС, са над 29 000, съобщиха от пресцентъра на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

В пристанище Русе обработените маневри са над 8 700.

Близо 20% е ръстът в интензитета на работа на Речната информационна система (БУЛРИС) по отношение на преминалите и извършили дейност кораби през българския участък на река Дунав за първите 8 месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на предходната.

Системата БУЛРИС, функционираща в пълния ѝ обхват, е открита от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) на утрешния ден (10 септември) преди 7 години. Тя осигурява среда за обмен на статични и динамични данни, свързани с безопасната работа на корабоводителите, сигурността на корабоплаването и опазването на околната среда по цялото българско поречие на Дунав.

Следвайки хода на постоянно развиващите се технологии и на увеличаващите се очаквания за строго специализирана навременна информация, ДППИ непрестанно надгражда и разширява обхвата на предоставяните от БУЛРИС услуги. Сред последните иновации е системата за визуализация на корабния трафик (VTT), предоставяща допълнителни възможности за получаване на информация за актуални известия до корабоводителите (NTS), за виртуални навигационни знаци (AtoN-и), актуални и прогнозни хидрологични и метеорологични сведения.

Стъпка в усъвършенстването на Речната информационна система, изпълнена от ДППИ съвместно с партньори от 13 европейски държави, е разработването и внедряването на единна европейска платформа за достъп до информация за вътрешните водни пътища EuRIS и система за електронно докладване (CEERIS).

Двете разработки са резултат от работата по проект RIS СОМЕХ. Достъпна за потребителите е и услугата Single Window по река. За подпомагане работата на отговорните институции е разработена и система за следене на несамоходните съдове. С помощта на специализирания моторен катер БУЛРИС, оборудван с многолъчев ехолот, който заснема профила на речното дъно, ежегодно се извършват и обследвания в българския участък на р. Дунав.

Заради ниското ниво на реката през август стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакваха в българо-румънския участък. Корабоплаването за плавателни съдове с газене от 1,70 метра беше възстановено в края на август, след извършените драгажни дейности, свързани с удълбочаването на фарватера (плавателния път) край островите Белене и Батин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари