Това лято вирусът Зика достига Европа

0
Според учени най-застрашени са някои от областите на Стария континент
Според учени най-застрашени са някои от областите на Стария континент

Има нисък до умерен риск вирусът зика още това лято да достигне Европа.

За това алармират учени от Световната здравна организация цитирани от Би Би Си. 

Според тях най-застрашени са някои от областите на Стария континент, където комарите преносители Aedes aegypti ще намерят най-добри условия за размножаване, пише 168 часа.

Като най-заплашени са черноморското крайбрежие на Русия и Грузия и остров Мадейра.

Страните с умерен риск, включват Франция, Испания, Италия и Гърция, а рискът във Великобритания е нисък. От СЗО призовават страните да се премахнат блатистите места подходящи за размножаване на комарите, както и  да се уверят, че хората - особено бременни жени - имат информация за потенциалните вредни последици от заболяването.

Зика предизвиква мозъчни дефекти при деца и вирусът е бил регистриран в повече от 50 страни до момента.

Експертите,предупреждават, че рискът от разпространение на заразата се увеличава в края на пролетта и през  лятото, тъй като заради топлото време тигровите комари се размножават по-бързо, а и вирусът може да стане по-активен.

В тази връзка д-р Сузана Джейкъб от СЗО призовава  особено страните с по-висок риск да укрепват на националния си капацитет и да отдават приоритет на дейностите, които ще предотвратят създаването на големи огнища на зика.

Междувременно проф Джими Уайтуърт от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина е още по категоричен. Той призова летовниците през тази година да обърнат сериозно внимание на рисковете от заболяването:

"Рискът от разпространението на зика в Европа е реален. Основният вектор комари за Жика, Aedes aegypti, се среща само в Мадейра и около Черно море, но друг комар, Aedes albopictus, е по-широко разпространен и е в състояние също да предава зика, макар и не толкова ефективно.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари