Това е черен ден за Каталуня

1
Бившите министри на Каталуня са арестувани
Бившите министри на Каталуня са арестувани

С полицейски микробуси задържаните министри бяха откарани от Върховния съд в Мадрид.

Испански съдия нареди да бъдат арестувани 8 бивши министри от разпуснатото регионално правителство на Каталуня и част от тях веднага бяха откарани с полицейски микробуси. Те ще бъдат задържани до предявяването на обвинения за бунт, подстрекателство към размирици и злоупотреба с обществени средства.

Девети министър, който подаде оставка ден преди гласуването на независимост в парламента в Барселона, е пуснат под гаранция от 50 хиляди евро. Сред арестуваните е бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. За премиера Карлес Пучдемон и четирима бивши министри, които са в Брюксел, съдът разреши издаване на европейска заповед за задържане, съобщи в."Ла Вангуардия".

Неправителствената организация Каталунско национално събрание, подкрепяща независимостта от Испания, призова за голяма демонстрация тази вечер пред разпуснатия парламент в Барселона. Зам.-председателят на организацията Агусти Алкоберо нарече арестуваните лидери "политически затворници".

"Това е черен ден за Каталуня. Правителство, избрано демократично, е в затвора. Има единен фронт за постигане свободата на политзатворниците", заяви и Ада Колау, кмет на каталунската столица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари