Топлофикации и ЕРП-та отказват клиентите им да плащат сметки с ваучери

0
Едва няколко ВиК дружества в страната са се съгласили да приемат ваучери
Едва няколко ВиК дружества в страната са се съгласили да приемат ваучери Снимка: iStock

Вече над 650 000 българи получават от работодателите си талони за покупка на храна

С близо 30% се е увеличил броят на служителите, които получават от работодателите си ваучери за храна в добавка към заплатата, съобщиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ). В момента приблизително 650 хил. души получават месечно въпросните купони, като от началото на годината броят им е нараснал с над 150 хиляди. В системата са се включили много нови работодатели, които досега не са предоставяли тази екстра към възнагражденията на своите служители, посочиха от АОВХ, предава вестник "Сега".

От април като антикризисна мярка годишната квота за стойността на ваучерите за храна бе значително увеличена - от 390 млн. лв. на 1 млрд. лв., а таванът на месечната сума, която може да получи един работник, нарасна от 80 на 200 лв.

Тези ваучери вече могат да се използват не само при закупуване на хранителни стоки от магазини, но и в ресторанти и заведения за бързо хранене, а от средата на тази година и за закупуване на билети за театър и кино, както и за нощувки в хотели в страната. Това обаче може да се случи само в тези културни институции и хотели, които са сключили договори с операторите, които издават ваучери.

От АОВХ посочиха за "Сега", че засилен интерес има от туристическия сектор и вече се осребряват ваучери, използвани в хотели и ресторанти, които са сключили договори с фирмите-оператори. От Министерството на туризма дори обявиха тези дни, че ще предложат в бюджета за следващата година да бъдат предвидени 300 милиона лева за ваучери, които да бъдат използвани само за туристически услуги.

Законова възможност бе гласувана и за заплащане с ваучери на сметки за ток, вода и парно. До момента обаче само някои ВиК дружества в страната са се съгласили да приемат ваучери, съобщиха от АОВХ. Топлофикационните дружества и ЕРП-та категорично отказват този начин на разплащане с потребителите.

Над половината от работодателите са увеличили месечната сума за ваучери за храна на своите служители и в момента средно те получават 150 лв. на месец, информираха от асоциацията. Половината от тях са заявили, че до края на годината ще увеличат парите за храна до максимума от 200 лв. месечно, за да подпомогнат на своите служители да се справят с растящите цени на хранителните стоки.

Ваучерите за храна са освободени от облагане с данъци и осигуровки, както за работниците, така и за работодателите. Затова те са една от най-предпочитаните социални придобивки в България. В същото време ползването им гарантира постъпването на ДДС в хазната от направените покупки и по този начин спомагат за изсветляването на икономиката.

Под въпрос

"По-високата максимална месечна сума, която може да получи един работник, беше възприета изключително добре от хиляди работодатели. За да продължи тази възможност обаче, е необходимо тя да е записана в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023", посочиха от асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Ако новото Народно събрание не направи тази законова промяна, догодина отново ще се върнем на старите нива от 80 лв. месечен лимит за един работник.

Включването на сумата от 200 лв. в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане ще осигури предвидимост за хилядите работодатели и над 650 хил. работещи, които използват ваучери за храна всеки месец, като така ще се запази тяхната покупателна способност в условията на растяща инфлация и цени на храните“, заяви Меди Бенбугера, председател на Асоциацията на операторите на ваучери. От браншовата организация се надяват догодина квотата да бъде увеличена до 1,2 млрд. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари