Токови удари убиха десетки щъркели в Добричко

1
Птиците са загинали по различно време, което показва, че мястото е използвано редовно за нощувка по време на миграция, която природозащитниците наблюдават в момента
Птиците са загинали по различно време, което показва, че мястото е използвано редовно за нощувка по време на миграция, която природозащитниците наблюдават в момента Видео: NOVA

Десетки бели щъркели станаха жертва на токов удар

Това е станало край електропровод близо до добричкото село Стожер, съобщават от Българското дружество за защита на птиците, предава NOVA.

Щъркелите са открити от Михаил Илиев, който смята, че жертвите може да са много повече от откритите. Птиците са загинали по различно време, което показва, че мястото е използвано редовно за нощувка по време на миграция, която природозащитниците наблюдават в момента.

"Наблюдавахме основно бели щъркели, като най-високата ни численост дотук за един ден е около 10 000 птици. Но това, което открих там, ме потресе, тъй като бяха много птици. В рамките на само 1700 м. открих 35 загинали птици. Аз в моята практика съм намирал много щъркели през годините, но толкова много на едно място не бях установявал. И се надявам в бъдеще време в съвместно сътрудничество с ЕРП-то, което оперира тук в района, да бъдат изолирани стълбовете и да станат безопасни за птиците", заяви Михаил Илиев, природозащитник от БДЗП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари