Токът поскъпва с 50 на сто?

0
По думите на шефката на ДКЕВР има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока от планираните 10 на сто
По думите на шефката на ДКЕВР има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока от планираните 10 на сто

Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, предположи председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя допълни, че този сценарий може да се разиграе, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в енергийната система.

"Ако това увеличение се случи, означава, че държавата е абдикирала", коментира Тодорова пред bTV.

По нейни думи има предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока от планираните 10 на сто, но обществото няма да приеме това. Според шефката на регулатора това е максималното социално допустимо покачване. Преди около месец служебният енергиен министър Васил Щонов прогнозира също ръст в цената на тока от 50 на сто, но в следващите 5 - 10 години.

"Не мисля, че тази зима ще се стигне до режим на тока", подчерта Тодорова. Председателят на регулатора обясни, че енергетиката винаги се е използвала за политически цели, но след изборите управляващите трябва да оставят нещата да бъдат решавани на икономическа основа.

Експертът подчерта, че не е получавала политически обаждания за цената на тока.

Според Светла Тодорова НЕК не трябва да бъде фалирана въпреки голямата финансова дупка в държавното дружество. „Тази дупка не е копана от вчера и резултатите, които са налице, не са се случили от случайни неблагоприятни обстоятелства. Било е налице необективно определяне на цени”, коментира тя.

Междувременно вчера стана ясно, че варненското сдружение „Граждани за национален отпор на монополите и контрол на администрацията” (ГНОМКА) ще сезира прокуратурата и европейски институции за увеличаването на цената на тока с 10% и произтичащото от това негативно въздействие върху икономиката и стандарта на живот на гражданите. „ДКЕВР за пореден път определя по-високи цени на електроенергията, без да е събрала достатъчно доказателства за необходимостта от това”, заяви председателят на УС на организацията адв. Светослав Спасов.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари