Той е повелителят на скалпела

0
Без да му трепне окото оперира и по 20 часа
Без да му трепне окото оперира и по 20 часа Видео: NOVA

Д-р Емануил Найденов спаси пациентка със злокачествен мозъчен тумор

Международно признание за българската неврохирургия. Един от най-добрите ни специалисти спаси пациентка със злокачествен мозъчен тумор. Д-р Емануил Найденов разработва заедно с лекари от Германия лечение на рака на мозъка с имунотерапия. С други думи - ваксина срещу животозастрашаващото заболяване, предава NOVA.

Той е повелителят на скалпела. Без да му трепне окото оперира и по 20 часа. Знае, че в ръцете му е поверен човешки живот. Един всекидневен герой.

“Ако всеки дава най-доброто от себе си на всеки малък фронт, той определено е герой и определено ще помогне за големия фронт. Тихият героизъм е най-ценен, защото не търси и не иска внимание. Аз съм просто човек и не мисля, че доктор или каквато и да е титла прави човекът човек“, сподели д-р Емануил Найденов.

Той превръща чуждата болка в своя, защото е бил от другата страна. Прикован на болничното легло.

“Много тежка травма, с абсолютно обездвижване от кръста надолу. 18 дни бях в Ада, аз бях пациент на неврохирургията. И един човек в бяла престилка, за мен вълшебник, ме върна в нормално състояние. Аз осъзнах какво е човек да е здрав“, разказа докторът.

В медицината открива своя смисъл. Любопитен е да разгадава тайните на човешкия мозък. Той е един от онези, които оцеляват всеки ден, като плуват срещу течението в бурните води на родното здравеопазване. Болен организъм, който бил оперирал. За пациентите той е бяла лястовица. Търси лечение на една от най-страшните болести – тумор в мозъка. Никога не подарява надежда, там където не вижда лъч светлина. Но подарява шанс за живот там, където отчаяните виждат единствено задънена улица. На пациенти като Снежана. Лекуват я срещу микроинсулт, епилепсия, докато не се доверява на д-р Найденов. Тя е първият български пациент и третият случай в Европа, при който злокачествен мозъчен тумор е радикално отстранен и лекуван с имунотерапия.

“Това е лечение от самия пациент за самия пациент. Това е истинска, жива ваксина от имунокомпетентни клетки на пациента, които са научени да разпознават този тумор и да поддържат заболяването в ремисия“, каза д-р Найденов.

Повече от 70 дни след операцията заболяването не се връща при Снежана. Именно лечение чрез имунотерапия получи Нобелово отличие по медицина за 2018-а. Постиженията на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуку Хонджо са в областта на имунотерапията на меланома, вид силно злокачествен тумор на кожата.

Сега Снежана не се чувства обречена, имунолози от клиника в Кьолн я лекуват безплатно, нуждае се единствено от подкрепа, за да пътува до Германия. Пътуване, което не може да плати сама. А в задъченената преди улица за Снежана идва и друга светлина. Скоро ще осинови дете. 

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари