Тодорина Гърдева представи „Неизмислен свят“ пред русенци

0

Творбата предлага срещи със знакови фигури в българската култура

Един от най-активните профсъюзни деятели в Русенско Тодорина Гърдева представи своята поредна книга. Тя се казва „Неизмислен свят“ и предлага срещи със знакови фигури в българската култура от втората половина на ХХ век, както и със значими личности, оставили диря в живота на града.

Сред гостите на събитието, което се проведе вчера вечерта в зала „Култура“, бяха областният управител Анатоли Станев и неговият заместник Детелина Ачева. „Днес Вие обогатявате русенската летопис с мъдро пресъздадените преживявания и споделяте безценен житейски опит“, каза Станев и пожела на Гърдева несломим дух и творческа енергия. „Всички ние сме Ви признателни за неуморния труд и всеотдайност, с които сте работили за защитата на морала и достойнството на трудещите се“, допълни областният управител, цитиран от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Сред гостите на събитието бяха още заместник-кметовете на Община Русе Енчо Енчев и Магдалина Илиева, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ академик Христо Белоев, директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ Драгомир Николов, областният координатор на Регионалния съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Боянка Димитрова, както и редица общественици. „Радвам се, че в нашия град и днес, както и в миналото, има творци, които оставят следи в литературната памет не само на русенци, но и на сънародниците ни. Като рицари на перото Вие пазите и развивате красотата на нашия език, извайвате съдби и отстоявате идеали и ценности чрез силата на таланта си“, каза Енчев. От своя страна академик Белоев посочи, че книгата е изключително интересна, вълнува, обогатява и оставя ярка следа в душите на хората. „Пожелавам Ви „семейството“ от читатели, „събрано под „покрива“ на тази книга“, както пише в предисловието към нея поетесата Надежда Захариева, да се увеличава непрекъснато и всеки от тях да припознава по нещо от своя „неизмислен свят“ в нея“, допълни ректорът на Русенския университет. „Написаното от Вас е вдъхновяващо и вълнуващо. Творете и дарявайте приятелите си с усмивки и успех, а читателите – с нови книги“, отбеляза Драгомир Николов и посочи, че написаното е част от паметта на поколения русенци. Боянка Димитрова пожела на Тодорина Гърдева дълголетие, както и произведенията ѝ да продължат да бъдат свързани с дейността на профсъюзите. „Сърцето Ви пламти с младежки дух, а животът Ви е част от профсъюзите“, каза още тя.

Книгата съдържа 208 страници, като в тях всичко е автентично и преживяно, всичко е разказано от първо лице и всеки ще намери по нещо интересно в един напълно реалистичен свят. Според литературните критици Тодорина Гърдева притежава висок литературен вкус, умее отлично да си служи със словото и да борави с детайлите, като същевременно запазва автентичността на преживяното, почувстваното, видяното и чутото. В последната си книга тя е събрала словесни портрети на известни и не толкова известни творци, на необикновени, но и на най-обикновени хора, изиграли важна роля не само в нейния личен живот, но и в обществения живот на Русе. Тодорина Гърдева е с висше икономическо образование и в продължение на близо 40 години е участвала активно в културния живот на града. Заемала е различни позиции в Окръжния съвет на българските професионални съюзи, Окръжния съвет за културата и Дома на моряка. Редовно публикува в ежедневния и периодичния печат. Отпечатала е също сборници с очерци и разкази. Сред тях са „По коловозите на дните“ /1965 г./, „Път през годините – 100 години ЛВЗ „Васил Коларов“ – Русе“ /1966 г. в съавторство/, „Незагърбени спомени“ /2009 г./ и „Стръкчета живот“ /2013 г./.

Събитието беше организирано от Народно читалище „Христо Ботев – 1908“, като рецензент на книгата бе театроведът и литературен критик Крум Гергицов. В инициативата участваха още Адриан Василев и Гергана Василева. Беше предвидена и богата културна програма, която включваше изпълнения на Марко Марков и Димитричка Малакчиева, както и на Гергана Вичева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Граждани
    И този, като кмета само се снима и голяма реклама си прави, а няма кой за две стотинки работа да свърши за Русе!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари