Тодор Чобанов: Град София е кръстен на самия Исус Христос!

0
Ние сме единствената столица в Европа, кръстена на храм и единственият може би такъв град, подобен, кръстен на Господ Бог, добави заместник кметът на София
Ние сме единствената столица в Европа, кръстена на храм и единственият може би такъв град, подобен, кръстен на Господ Бог, добави заместник кметът на София Видео: Дарик Радио

"Ние сме единствената столица в Европа, кръстена на храм и единственият може би такъв град, подобен, кръстен на Господ Бог". 

Така заместник - кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов отговори пред "Дарик радио" на въпроса защо образът от кампанията на общината за отбелязването на 140 години София столица на България е Исус Христос, а не този на статуята на Св. София, дело на Георги Чапкънов и грешка ли е нейното поставяне преди години?

В интервюто Чобанов обяснява още: "Доскоро малко бяха нашите съграждани, които знаеха историческата истина, а историческата истината е, че името София, което градът добива официално в средновековна България - има грамота на Иван Шишман с това име - името София, което се пренася върху града, замествайки старото му българско средновековно име Средец, е всъщност името на храм. На този наш любим храм Св. София Премъдрост Божия и по този начин нашият град всъщност е кръстен на самия Христос, тъй като София, или мъдрост, е един от "прякорите" на Господ Бог Исус Христос. Той е логосът, той е словото Божие, въплътено в човешка плът и Христос - Мъдрост е името на нашия град".

На последвалия въпрос защо тогава не е била поставена статуя като в Рио де Жанейро например, Чобанов отговаря: "Ако ще слагаме в наши дни такава статуя, аз ще се боря тази статуя да изобразява Исус Христос". След това допълва: "Логиката е, когато слагаш твоя знак, когато въплъщаваш традицията и историята, да изобразиш най-важното за твоето име. Най-важното за нашето име е, че това е Христос. София е Христос."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари