"Ти броиш" проверява близо 30 сигнала за изборни нарушения в Пловдивско

0
Основно сигналите са били за агитационна дейност от различни политически партии в околностите на училищата
Основно сигналите са били за агитационна дейност от различни политически партии в околностите на училищата

Основно сигналите са били за агитационна дейност от различни политически партии в околностите на училищата

Разнообразни сигнали за различни видове нарушения на изборния процес приемаха и проверяваха юристи на платформата "Ти броиш" на първия тур на местните избори. Само за Пловдив и областта са отчетени близо 30 сигнала, каза в предаването "Точно днес" по БНР Мирела Андреева от платформата.

Тя уточни, че основно сигналите са били за агитационна дейност от различни политически партии в околностите на училищата, където се помещават СИК (Труд, Брягово, Карлово), а в Карлово кандидат за общински съветник поискал протокола и изборните книжа, за да ги провери.

Не липсват и данни за купуване на гласове – например получихме сигнал, че в карловското село Кърнаре криминално проявен обикаля секциите, затова бе подаден сигнал до МВР, разказа Мирела Андреева.

Тя обобщи, че на първия тур на местните избори са постъпили множество сигнали, част от които са организационни и са свързани с отмененото в последния момент гласуване на машини.

"Други сигнали например бяха как са поставени параваните, за поставянето на всички бюлетини в 1 урна, че при поставянето на втори печат се разкрива тайната на вота и др.", обясни Андреева.

Според нея големият брой невалидни бюлетини може да се обясни с отмененото в последния момент от ЦИК гласуване на машини, което е довело до изборен хаос.

По повод скандалния случай от борованското село Малорад, когато член на СИК бе заснет как дописва преференции в бюлетините, Мирела Андреева коментира, че със сигурност има и други случаи. "Затова започва проверка на всички протоколи, защото отново бяха осветени зловредни практики. Трябва да се вземат навременни мерки да се предотвратяват такива случаи", добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари