The Times: Бежанците са пионките на Ердоган в играта за сваляне на Башар Асад

1
Броят на мигрантите, които се придвижват през Одрин към границата, нараства през деня, когато коли, таксита и автобуси пристигат от Истанбул
Броят на мигрантите, които се придвижват през Одрин към границата, нараства през деня, когато коли, таксита и автобуси пристигат от Истанбул Снимка: Daily Sabah

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши вчера да пусне потоп от бежанци в Европа, след което десетки хиляди мигранти побързаха да се възползват от ситуацията на отворените граници, пише британският вестник The Times, цитиран от "Фокус".

В ден на хаотични сцени на границата на Турция с Гърция, където гръцките граничари използваха сълзотворен газ, за да прогонят бежанците, Ердоган заяви в реч пред партийни активисти в Истанбул, че страната му е „отворила граничните си порти“ и че около 18 хиляди души вече са я напуснали.

Може би утре цифрата ще нарасне до 30 хиляди, а ние няма да държим нашите порти затворени през целия този процес“, добави той. „ЕС трябва да спазва обещанията си, да изпълнява обещанията си, а ние не сме длъжни да се грижим или да приемаме толкова голям брой бежанци.“

Засега данните на Ердоган не са проверени от независим източник. И все пак подобни думи бяха посрещнати с тревога от европейските лидери, които бяха извадени от равновесие от опитите на турския лидер през последните дни да използва контрола си над бежанските потоци, за да ги принуди да предприемат по-строга линия срещу неговия враг, сирийския президент Башар Асад.

До ситуацията се стигна в четвъртък, когато сирийските сили нанесоха унизително поражение на войските на Ердоган - убиха 33 при въздушни удари за един ден в провинция Идлиб, Северозападна Сирия, единствената зона, която все още се контролира от бунтовниците, подкрепени от Турция.

Мигрантите, задържани в продължение на няколко години в Турция, реагираха бързо, след като говорител на външното министерство в Анкара отговори на атаката със заплахата за отваряне на границата.

В опит да засилят натиска върху Европа, според различни информации турските власти са организирали автобуси, за да ускорят пътя им. Танджу Озкан, кметът на Болу, град в северна Турция, каза, че ще осигури безплатни автобуси за всички мигранти, които искат да изминат 500 километра до границата край гръцкия град Кастанис, добавяйки: „Ние сме готови да гарантираме транспорта независимо от броя им."

До вчера три хиляди души се бяха събрали от турската страна на граничния пункт Кастанис, съобщи гръцки официален представител. Мигрантите хвърляха камъни и крещяха нецензурни думи на гръцките граничари, които отговориха със сълзотворен газ.

Свидетел, цитиран от Reuters, заяви, че около 500 души, които са излезли от Турция, не са успели да влязат в Гърция и са останали в капан в ничията земя между граничните пунктове на двете страни. Малки групи обаче са успели да преминат в Гърция тайно. Повечето са мъже от Афганистан, въпреки че има и други националности и някои семейства с малки деца. След като прекараха петък вечер в изоставени сгради в провинцията, те започнаха да вървят на север.

Научихме, че границата е отворена и се отправихме там. Но видяхме, че тя е затворена, и открихме дупка в оградата и преминахме през нея “, каза вчера 17-годишният иранчанин Али Никад, след като е влязъл в Гърция през нощта с група приятели.

Съобщава се, че още хиляди се събират на турски плажове, срещу гръцкия остров Лесбос, където присъствието на 20 хиляди мигранти вече предизвиква сериозно напрежение.

Присъствието на 3,5 милиона сирийски бежанци натовари значително Турция, но също така предостави на Ердоган мощно оръжие, с което да изнудва съседите си. Съгласно сделка, сключена през 2016 г., Турция се съгласи да спре прилива на бежанците към Европа и в замяна получи около 6 млрд. евро финансова помощ от ЕС.

По това време споразумението беше приветствано от европейските лидери като решение на мигрантската криза, обхванала континента. Турция многократно е призовавала ЕС за подновяване на сделката, която изглежда наистина мъртва дори преди кризата през този уикенд.

Опитите на Ердоган да свърже проблема с мигрантите с катастрофалното си военно начинание в Идлиб все пак срещат съпротивата на европейските държави. „Това няма нищо общо с Идлиб“, заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас. "Правителството ще направи всичко необходимо, за да защити границите си."

На преговорите за кризата в НАТО в Брюксел в петък, проведени по искане на Анкара, членовете на съюза изразиха своята „пълна солидарност“ с Турция. Те обаче отхвърлиха призива на Ердоган за помощ при създаването на зона, забранена за полети в Сирия.

До снощи най-малко 13 хиляди души се бяха събрали на официалните гранични пунктове между Турция и Гърция при Пазаркуле и Ипсала, както и множество неформални такива, твърди Международната организация за миграция (МОМ).

Броят на мигрантите, които се придвижват през Одрин към границата, нараства през деня, когато коли, таксита и автобуси пристигат от Истанбул“, казва Ладо Гвилава, ръководител на мисията на МOM в Турция.

Повечето от тях са мъже, но виждаме и много семейни групи, пътуващи с малки деца,“ заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари