Тези 7 предмета вкъщи могат да ни докарат рак

0
Много от нещата, които се продават свободно, всъщност съдържат канцерогенни химически вещества
Много от нещата, които се продават свободно, всъщност съдържат канцерогенни химически вещества

Някои вещи, които ползваме в ежедневието, са опасни и могат да провокират развитието на рак, предупреждават експерти.
Здравият разум ни убеждава, че на лавиците в магазините няма опасни вещи, тъй като те би трябвало да са забранени.

Но, за съжаление, много от нещата, които се продават свободно, всъщност съдържат канцерогенни химически вещества, предава Блиц. 


1. Освежители за въздух
Всеки харесва вкъщи да ухае на хубаво. И едва ли не всички ние държим в тоалетната шишенце с освежител. Но почти всеки такъв спрей съдържа фталати - канцерогени, които оказват сериозно негативно влияние на репродуктивното здраве. А също така провокират астма.

Ако не можете да се примирите с мириса в тоалетната, която остава след посещение там, използвайте дестилиран оцет и няколко капки ароматни масла (например от мента). 

2. Свещите
Ароматните свещи може да съдържат токсини и канцерогени. Проблемът е във фитилите. За да проверите свещите, които използвате, вземете лист хартия и пробвайте да нарисувате с фитила права линия. Ако тя не се проявява, вероятно вашият фитил има олово.
Да се пали такава свещ, означава да вредим на белите си дробове сериозно. Вдишването се равнява на това да стоим на кръстовището на голям град, докато автомобилите се движат.

3. Пластмасовата завеска за душа

Вие, разбира се, не сте мислили за това, но, за съжаление, пластмасовите завеси за душа могат да съдържат поливинилхлорид (PVC). Това е един от най-евтините видове термопластика, които регулярно изпускат отровни канцерогенни съединения. 

Те са безвредни, когато става въпрос за използването на PVC в канализационните тръби. Но, ако е в състава на завесата за душ, може да отделя токсини, които вдишваме или допираме до кожата.В този случай страда преди всичко дихателната система.
Използвайте завеси от натерален памук - това е най-безопасния вариант. Или поставете стъклена преграда.

Отчитайте, че  PVC има и в детските играцки. Не купувайте най-евтините!

4. Средства за почистване на килими

Химикалите, които са създадени да почистят най-трудните петна на килима, потенциално могат да предизвикат рак на дробовете. В болшинството от тях главното вещество е перхлоретилен, или тетрахлоретилен. Те провокират веднага няколко вида рак. Другият опасен елемент е нафталинът. Той увеличава вероятността за развитие на рака на гърлото и на дробовете. 
Пробвайте да почистите, каквото е възможно, със сода и оцет, а не с продаваните почистващи препарати. Посипете петното на килима със сода, а след това измийте с чиста вода, примесена с оцет.

Другата алтернатива е да се почисти с пара. Такъв прибор струва не повече от 100-150 лева, но е абсолютно ефективен и безопасен за дравето.

5. Сухи почистващи средства

В тях често се съдържа Тетрахлоретилен или Перхлоретилен. И двете са канцерогенни. Убедете се, че не използвате препарати с такъв състав за миене на посуда и за почистване на кухнята ви.

6. Препарати за домашните животни 

Почти всички вещества, които се използват за борбата с бълхите на домашните любимци са много опасни за хората. Те съдържат  фосфорорганически инсектициди, перметрин и карбамати, които са опасни за хората. Така че не допускайте вашите питомци да хващат бълхи. 

7. Антибактериални продукти

Не използвайте сапун и козметични продукти с антибактериален ефект. Те съдържат много канцерогенни съставки. Например триколсан, който е забранен в страните от ЕС.

Ако силно се страхувате от микроби, използвайте за миене средства, които съдържат сребро. А още по-добре такива, които са с натурални съставки и безопасни ароматни масла.

Всеки път, когато купувате ново хигиенно средство, обръщайте внимание на това, от какво се състои то. Това е по-важно, отколкото вие предполагате. А и защото често магазините продават доста опасни неща.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари