Тероризмът на тъпотията

0
Атентаторът в Берлин уби 12 с камион, по същото време 60 руснаци пиха препарат за вана вместо водка и умряха
Атентаторът в Берлин уби 12 с камион, по същото време 60 руснаци пиха препарат за вана вместо водка и умряха Снимка: Нова телевизия

Атентаторът в Берлин уби 12 с камион, по същото време 60 руснаци пиха препарат за вана вместо водка и умряха.

ПРЕЗ късното лято на 1985 година пристигнах прясно остриган след поредната и, слава богу, последна издънка в казармата, на гарата в Харков, където бях приет за студент, пише Едуард Папазян в 168 часа.

Първото ми впечатление от съветската действителност беше как един мъж на средна възраст отиде до павилиона за вестници, купи си две шишенца одеколон “Огуречний” (зелен, та зелен), отиде отзад и ги изкърка на екс. За това се сетих онзи ден, когато горе-долу по едно и също време терорист уби 12 човека, прегазвайки ги с камион, а 60 руснаци умряха от отравяне с фалшив алкохол.

При това този алкохол е бил в препарат за вана, на етикета му пишело да не се приема вътрешно, а за по-евтино вместо написания на етикета 93-процентов разтвор на етанол вътре е имало метанол и антифриз. Със сигурност огромна вина имат и производителите на ментето, защото те са били съвсем наясно, че този препарат се ползва като заместител на водката по простата причина, че е няколко пъти по-евтин.

Въпреки това на тях не им е пукало какво ще се случи. А то е съвсем очаквано - приемът директно на две чаени лъжички метанол (10 мл) може да доведе според специалистите до тежко отравяне и ослепяване, а 80-150 мл - до сигурна смърт. При това по мирис и вкус той е почти неразличим от етиловия спирт. В организма той се превръща първоначално във формалдехид, след това - в мравчена киселина, която е високотоксична на клетъчно равнище. Симптомите на отравянето с метанол са слабост, главоболие, гадене, нарушена реакция към светлината, посиняване на кожата и лигавицата, проблеми с дишането и изпадане в кома.

Простата сметка показва, че тъпотията в случая е поне пет пъти по-смъртоносна от тероризма, независимо че вероятно смъртта на злоупотребилите е трогнала много по-малко хора, отколкото ужаса на коледния базар в германската столица. Но пък това едва ли ще направи различна и по-малка мъката на близките на починалите в Иркутск руснаци.

Факт е, че сред представителите на тази нация пиянството е традиция, а нерядко и повод за гордост. И въпреки това трагедията предизвика сериозен резонанс, който вероятно ще прерасне във вземането на някакви мерки от страна на правителството. В руските медии в дните след натравянето с препарата вече бяха цитирани изключително тревожни данни. “Това безусловно е страшна трагедия”, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

“Този вид проблеми са ни добре известни, като на президента Путин нееднократно е докладвано за тях. Със сигурност е наложително изключително внимание към тях и спешни мерки”, допълни Песков. Че е сериозно, сериозно е - през 2014 г. в едно от реномираните медицински издания - Lancet, беше публикувано изследване от екип под ръководството на Давид Заридзе, президент на Руското противораково общество. От него става ясно, че 25% от руските мъже умират, преди да достигнат 55 години.

В същото време за Великобритания този процент е 7. В Съветския съюз вече беше правен опит за пресичане на последствията от алкохолизма - от Михаил Горбачов в средата на 80-те години. Намалено беше производството и продажбата на спиртни напитки, пропагандираше се здравословният начин на живот. Стигаше до абсурди, на които лично съм ставал свидетел - операта “Травиата” по радиото я пускаха без “Наздравицата”, а от филма “Москва не вярва на сълзи” бяха изрязали сцената с напиването на Гоша и Коля в края.

Това обаче в крайна сметка доведе само до пик на производството на домашен, незаконен, а често и на фалшив алкохол. След разпада на СССР пък дойде и пикът на смъртни случаи заради алкохол, които в Русия стигнаха 50 на 100 хиляди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари