Теодосий Спасов изнесе концерт на Антарктида

1
"Кавалджията на планетата" Теодосий Спасов стана първият солов изпълнител, свирил на всички континенти
"Кавалджията на планетата" Теодосий Спасов стана първият солов изпълнител, свирил на всички континенти

"Кавалджията на планетата" Теодосий Спасов стана първият солов изпълнител, свирил на всички континенти.

По покана на проф. Христо Пимпирев, ръководител на 28-та Българска антарктическа експедиция, той бе включен в състава ѝ заедно с китариста Християн Цвятков - Хари.

Вдъхновени от природата на Ледения континент, те композираха 10 нови творби с имена като „Танц с пингвини”, „Куцото куче”, "Вълчият залив”, "Да те чакам вечно мога аз”, „Тигрите на Дрейк”, „Жажда за свобода” и „Живеещият в камъните – Living in Stones (Livingston)”.

Насред колонии от пингвини и тюлени двамата музиканти изпълниха част от композициите, а животните не само не се уплашиха, но дори харесаха музиката и слушаха с голямо внимание, разказват от експедицията. На обновената Испанска база „Хуан Карлос I” беше изнесен първият по рода си концерт в Антарктида пред публика от испански и български полярници. Бяха изпълнени три от новите композиции, както и импровизации на испанско фламенко и българско хоро.

Докато Теодосий и Хари свирят, тюлен излиза от водата да послуша, а после започва и да "тактува" и дори "танцува" на музиката. Не се минава и без съспенс - огромен къс се откъсва от ледника Перуника и пада в залива, което предизвиква вълна от вода и ледени парчета, които тръгват към брега и към нашите антарктици. Дори тюленът "хуква" заедно с тях, за да се спаси, споделят очевидци пред "Дарик радио".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари