Теодора Йовчева: ИТН паразитира върху високия рейтинг на Румен Радев

0
Слави Трифонов тресе политическата сцена, заяви Атанас Радев
Слави Трифонов тресе политическата сцена, заяви Атанас Радев Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Атанас Радев и Теодора Йовчева не смятат, че преминаването към президентска република е удачно

От "Има такъв народ" внесоха подписка за свикването на Велико народно събрание и провеждането на референдум за президентска република.

"От ИТН са последователни в тази посока за преминаване към президентска република. Промяната на модела е радикална, не знам до какво ще доведе и каква е целта. Слави Трифонов продължава да е на политическата сцена и я тресе, макар да не е вътре в нея. Бих посъветвал конституционалистите около ИТН да прочетат каква всъщност е концепцията за президентската институция в българския модел. Президентът се намесва със служебните кабинети, когато имаме криза. Задали са му тези правомощия от страх от авторитарна власт", коментира политологът Атанас Радев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Политологът Теодора Йовчева смята, че парламентаризмът не е изчерпан, но не му е дадена възможност да се развие в последните две години.

"Не съм съгласна с тезата, че концентрацията в едни силни ръце би довела до изход от кризата. Защо сценаристите не агитираха за този референдум в последните години на президента Плевнелиев? Организаторите пропускат да споменат, че одобрението е към Радев, а не към президентската институция. Тук се паразитира върху високия рейтинг на настоящия президент", посочи тя.

Според Йовчева тук става дума за опит за повишаване на резултата на ИТН на предстоящите избори.

"Освен да се постигне праг за субсидия, е много трудно да се говори за нещо друго. БСП би могла да наклони везните към единия или другия лагер", каза още тя.

"По сондажите се вижда, че няма кой знае какви промени предвид настоящата ситуация. Преди седмица имахме заявки от ГЕРБ, БСП и ДПС, че евентуално може да влязат в коалиция. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заявяват, че ще се явят заедно на изборите, което може да доведе до размествания", заяви Атанас Радев.

Двамата политолози очакват малко по-висока избирателна активност - най-вече заради хартиената бюлетина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Дай боже
    Един глас да няма пуснат за никоя партия . Харчат само пара народна театрали гадни .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари