ТЕЛК куриози: На мъж му "поникнаха" крака, друг прави деца с "отрязано" мъжко достойнство

4
"Слепец" кара такси, докато взема инвалидна пенсия
"Слепец" кара такси, докато взема инвалидна пенсия Снимка: БГНЕС

Мъж с документи от ТЕЛК за слепец без проблеми кара автомобил, като при това изкарва пари от незаконна таксиметрова дейност.

Случаи като този винаги ме карат с умиление да си спомня за незлобливия и дори симпатичен герой Михаил Самуилевич Паниковски от култовия роман на Илф и Петров „Златния телец”, пише Иван Първанов в коментар за агенция Монитор.

Един от коронните номера на героя на романа е да се преструва на слепец, да моли някой гражданин да го преведе през улицата, през което време успява да му открадне портфейла. Когато Паниковски остарява обаче, номерът му все по-често започва да не минава, а самият той да яде пердах. За разлика от Паниковски, чиито неволи предизвикват, ако не бурен смях, то поне лека усмивка сред читателите, българските „колеги” на героя от „Златния телец” изобщо не будят подобни радостни и весели чувства и емоции, а точно обратното. Случаите с вероятно хилядите фалшиви ТЕЛК решения, издадени у нас през годините, са емблематични за една от най-важните области, каквато е здравната система в България. Ако бъдат събрани дори и само 20-30 от тези случаи в книга, би се получило едно доста развлекателно четиво.

Българин от ромски произход, който според ТЕЛК решението е без крака в инвалидна количка, преди години при направена проверка от прокуратурата е открит да бере портокали в Гърция. На въпроса как е възможно подобно чудо, съпругата на „инвалида” обяснила, че не знае как е станало, сигурно на мъжа ѝ били пораснали нови крака.

Според друго ТЕЛК решение пък друг мургав наш сънародник в продължение на близо десет години получавал инвалидна пенсия, защото бил с отрязан пенис, при това при трудова злополука. Как точно е станала тази злополука, историята мълчи. По-интересното обаче е, че при направената проверка от разследващите органи било установено, че докато си цоцал инвалидната пенсия, мъжът без пенис успял, ей така, набързо, да натъркаля още 3-4 чавета. Нещо достойно да съперничи на непорочното зачатие на Дева Мария.

Подобни примери могат да бъдат дадени още не десетки, а стотици. И случайно или не, в повечето случаи те се отнасят до представители на по-мургавите българи. Някой би казал: Е, какво толкова? Милостивите лекари от жал за хората им издават фалшиви ТЕЛК решения, за да могат да вземат някой лев от държавата, да не умират от глад те и семействата им. Тук ще оставя настрана факта, че една голяма част от удостоените с високата чест да притежават фалшиви документи от ТЕЛК са горди собственици на 3-4 етажни „скромни” прогимназийки и паркирани пред тях лимузини и скъпарски джипове в ромските квартали. По-важното тук е друго. И то е, че лекарите, на които е поверена отговорната задача да решават кои хора заслужават инвалидни пенсии като действително неработоспособни, не мерят с еднакъв аршин.

Преди време търновец с един ампутиран крак в резултат на истинска трудова злополука се жалва, че трябвало на определен период да се явява пред ТЕЛК комисията, която да го прегледа и да поднови или пък не решението, от което зависи инвалидната му пенсия.

Това е възмутително, те какво си мислят, че през този период кракът ми може да израсне отново ли”, възмущава се, и то с пълно основание, инвалидът.

Темата за ТЕЛК решенията и издаващите ги лекарски комисии толкова отдалече и толкова силно смърди на корупция и рушвети под масата, че направо си плаче за едно национално разследване с арестувани и осъдени на ефективен затвор. Но не по един-двама, каквато е практиката, и то на символични присъди, колкото да се замажат очите на обществото и на медиите. А на една национална полицейска и прокурорска акция, след която поне стотина човека да бъдат натикани зад решетките за по 20-ина години, а имуществата им бъдат конфискувани в полза на държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    daskal
    До 2 - То това е най-гадното в далаверата ТЕЛК. Че покрай 20% наистина увредени хора се уреждат някак 80% тарикати. Всички се досещаме как. Аз смятам, че е смущаващо на място за инвалиди да паркира законно джип за 300-хиляди лева, каран от... 20-ина годишна инвалидна силиконка. А как се изчисляват процентите? Едно към гьотере! Днес имаш 70% увреждания, а от утре стават 45% незнайно защо? То е като с тока. От тази година някой някъде решава електричеството да поскъпне 3 пъти! Как и защо - има объркващо много обяснения.
  • 11
    3
    русенец
    Корупцията в ТЕЛК е главоломна. Мои познати /естествено българи/ с всяка година ТЕЛК им намаляват процента на инвалидност, въпреки че имат премахнат орган, който не се възстановява и не пораства. В същото това време за нашети мургави сънародници ТЕЛК решенията за над 95 % инвалидност, и стават чудеса - порастват им органи. Еееех Гешев, Еееех Рашков - къде сте? Защо няма проверки? Защо няма арести. Ако за фалшивите КОВИД сертификати приемем, че е трудно доказуемо, то тук въобще не е трудно. Трябва желание? Всъщност имам предложение - Бойко Борисов да стане председател на всички ТЕЛК комисии в страната. Е, тогава няма да остане непроверено ТЕЛК решение от Бойко Рашков, даже и хартията на която е написано ще бъде изследвана. Ами това е пътя да накараме полицията да извърши съответните проверки.
  • 7
    2
    ТЕЛКА-джия.
    Понеже съм с ТЕЛК , там ортопедичен, нещо ми искате пенсията от 212 лева ли? Никакъв проблем, давам ви я след 27 години стаж! При мен се случи за броени дни. Асептична некроза на тазобедрена става. Да и се радвате на пенсията.
  • 11
    1
    русенец
    Нищо ново не казвате. Единственото куриозно в случая е кога ще има опандизени членове на ТЕЛК и конфискувани имуществата им, защото предполагам, че не си поставят подписа защото са некадърни, а защото са алчни. Изобщо в тази държава държавният хрантутник е ненаситен, арогантен и безпардонен. Нормално е, направил е така, че да няма държава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари