Телефонните измамници атакуват по Коледа

0
Опитите скачат до 7 пъти по светлите празници
Опитите скачат до 7 пъти по светлите празници Снимка: кадър TVN

Телефонните измамници изнудват най-вече около коледните и новогодишните празници, сочи статистика, публикувана от Главна дирекция „Национална полиция“. През зимните месеци обажданията с подобна користна цел достигат до 77 500.

Експертите съобщават, че мошениците се възползват от емоционалността на хората по празниците и разчитат на това, че често пътуванията се планират именно през този сезон, пише Монитор.

Схемите, по които те действат, са разнообразни: представят се за близък роднина в беда, който се нуждае от парични средства за лечение или желаят сума за освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети. Те също така често заблуждават жертвите, че съдействат на полицията при разкриването на телефонни измами и по този начин ги принуждават да предадат скъпи вещи или спестяванията си, като ги уверяват, че те ще им бъдат върнати от разследващите. Последният случай на подобна схема е от преди две седмици, когато бандитите отмъкнаха 30 000 лева от възрастни хора от петричкото село Мариново поле. Мъжете се представили за служители на полицията и убедили жертвите да им съдействат в спецакция срещу ало крадците. Те ги накарали да изхвърлят мобилните си устройства в кофа с вода, а исканата от тях сума да оставят на автобусна спирка. Мошениците обещали, че парите им ще бъдат върнати веднага след приключването на акцията.

През 2017 г. станахме свидетели и на измамници, представящи се за организатори на благотворителни кампании по празниците за подпомагане на деца и възрастни в неравностойно положение на територията на град Велико Търново – една от меките на подобен вид измами. Експертите споделят, че престъпната дейност се практикува най-вече в градовете Горна Оряховица, Павликени, Левски, Ветово, Русе и Велико Търново, което включва и прилежащите им околности.

Статистиките обаче сочат, че от началото на тази година измамите са намалели с около 40% спрямо същия период за миналата година.

През 2019 г. случаите на „ужилени“ от престъпниците са 531, като всеки четвърти от тях е разкрит, посочват от МВР. В рамките на девет месеца са разбити 3 групи, занимаващи се с тази дейност. От Министерството на вътрешните работи посочват като причина за това концентрираната работа на МВР и прокуратурата именно върху такъв тип престъпления. Значителният спад се дължи и на сътрудничеството на разследващите с един от най-големите телекоми в страната, който е разработил софтуер за разкриване на опити за измама чрез телефонни обаждания.

Това разкри пред медиите преди време директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски на брифинг по повод разкриването на една от най-големите банди за телефонни измами от Ветово, която прибра над 300 хил. лева от своите жертви. Осем от участниците в нея бяха задържани, а след решение на Специализирания наказателен съд останаха за постоянно зад решетките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари