Текстът на най-мистериозното евангелие смути учените

0

Учени от Принстън успяха да разшифроват древен ръкопис, който съдържа непознато досега евангелие.

Началото на текста гласи „Евангелието на съдбите на Мария, майка на Господ Исус Христос”, пише сайтът LiveScience, цитиран от НОВИНАР.

Античният ръкопис се различава много от всички останали неканонични евангелия, откривани досега. С термина евангелие обикновено се обозначават различните разкази за живота на Исус Христос, както и няколко колекции от притчи, приписвани на Спасителя.

Новооткритото евангелие обаче по-скоро представлява книга, използвана за гадаене на бъдещето.

Текстът представлява колекция от 37 доста неясни предсказания, които древните вярващи вероятно са използвали в личния си живот. Според учените, разкодирали древния ръкопис, той е служел именно като оракул.

Когато човек искал да намери отговор на даден въпрос, той отварял книгата на произволна страница и прочитал написания там съвет. На подобни практики не се гледало с добро око от ранната християнска църква и затова неканоничното евангелие е било пазено в тайна. Учените предполагат, че затова то е и толкова малко.

Книгата има височина от само 71 милиметра

което я прави много лесна за криене. Въпреки малкия размер обаче текстът в нея се чете сравнително ясно и е изписан красиво и внимателно, отбелязват специалистите.

Евангелието е на древния коптски език, който се е говорил в Египет през първите векове от Новата ера. На него са написани и множество други неканонични евангелия като например откритите през 40-те години свитъци, наречени „Библиотеката от Наг Хамади”.

Те, както и много други достигнали до нас древни текстове, постепенно пренаписват историята на ранното християнство и показват, че то е било доста по-богато, отколкото сме смятали досега.

В новоразчетеното коптско евангелие името на Иисус се споменава само веднъж. Не става ясно и защо текстът е приписван на Света Богородица.

Обичайно подобна книга за тълкуване на бъдещето не би могла да бъде наречена евангелие и затова учените смятат, че този термин в древността може да е имал много по-широк смисъл. Смята се, че текстът е на 1500 години. Написаните в него предсказания и съвети са предимно оптимистични.

В евангелието пише например:

„Знай, човече, знай, че отново си дал най-доброто от себе си. Не спечели нищо друго освен загуби, спорове и война. Но ако си търпелив, ще просперираш чрез Бога на Авраам, Исаак и Яков”.

Друг съвет от древния текст гласи:

„Спри да се двоумиш, човече, дали това ще се случи или не. Да, ще се случи. Бъди смел и не се двоуми. Защото то ще остане при теб много време и ти ще получиш много радост и щастие”.

В момента необичайното евангелие е собственост на университета в Харвард. Текстът бил намерен през първата половина на 20-и век от търговец на коптски антики.
Новините за непознати досега християнски текстове обаче не са рядкост. Само преди седмици CNN съобщи за фрагмент от Новия завет, открит под маската на египетска мумия от 1-ви век.

Смята се, че това може да е най-ранният пасаж от Библията, намиран досега, като датата на написването му е около 90-а година от Новата ера.

Всъщност папирусът беше открит още през 2012 г., но публикуването на текста му непрекъснато се отлага и вероятно той няма да стане обществено достояние преди 2017 г., съобщават от CNN.

Предполага се, че папирусът съдържа част от Евангелието на Марк, което е смятано за най-старото от каноничните евангелия в Библията.

Вдъхновение за Юнг и Дан Браун

Историците и изследователите на Светото писание познават вече десетки различни текстове от първите векове от Новата ера, като много от тях противоречат на каноничния Нов завет.

Сред тях може би най-известните са така наречените гностически евангелия като Евангелието на Тома и тези на Юда и на Мария Магдалена. Тези еретични текстове са част от религиозна традиция, наречена гностицизъм, която е заклеймявана от официалната църква и преследвана като ерес.

От гностицизма произлиза и учението на българските богомили, което обаче се появява доста по-късно.

Еретичните евангелия представят Исус по-скоро като учител и просветител, който показва на хората пътя към знанието. Според гностиците именно духовното познание ще спаси хората.

Много от гностическите евангелия стават известни след сензационно археологическо откритие през 1945 г. Тогава край египетския град Наг Хамади съвсем случайно е открита огромна колекция от папируси с еретично съдържание.

Те скоро били разчетени и техният текст и до днес вдъхновява много западни учени, писатели и философи. Част от текстовете попадат в ръцете на психолога Карл Юнг, който и преди това е проявявал интерес към езотериката.

Той посвещава последните години от живота си на изследването и тълкуването на ръкописите. Именно благодарение на него тази алтернативна история на християнството става част от популярната култура.

По-късно гностическите евангелия вдъхновяват и писателя Дан Браун да напише „Шифърът на Леонардо”. В романа се споменава за Евангелието на Мария Магдалена, както и за еретичната идея, че Христос е имал съпруга.

Певицата Тори Еймъс също е вдъхновена от Мария Магдалена и посвещава на нейното евангелие песен от албума си Beekeeper.

Източник: НОВИНАР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари