Тази вечер ще наблюдаваме явлението "Супер Луна"

0
Тази вечер ще наблюдаваме явлението "Супер Луна"

Тази вечер ще имаме удоволствието да наблюдаваме явлението "Супер Луна" (Supermoon).

Явлението се наблюдава от земната повърхност, когато съвпаднат пълнолунието и моментът на най-голямо приближение на Луната до нашата планета (т.нар. перигей).

Терминът Supermoon е сравнително нов и е въведен през 1979 година от астронома Richard Nolle, но не е еднозначно и широко приет от научната общност.

Фактът че по време на Супер Луна силата на приливите се увеличава е довел до твърденията, че същото се случва със земетресенията и вулканичните изригвания. Доказателствата за това са по-скоро неубедителни, смятат учените.

Самият Nolle твърди, че в рамките на 3 дни преди и след Супер Луна, Земята е обект на природни бедствия като земетресения и вулканична дейност, поради увеличаване на гравитационната сила на Луната.

Някои проучвания са доказали връзка между лунната дейност и някои плитки и слаби земетресения, съобщава сеизмологичната лаборатория на университета в Бъркли, но връзката с катастрофалните природни бедствия е съмнителна.

Както и да е, ако няма облаци, опитайте тази и следващата вечер да погледнете Луната от чисто романтичната й страна. Най-доброто време за наблюдение е около залезът и изгревът на естествения спътник на Земята.

Феноменът ще се повтори на 10 август с най-голямото и най-яркото пълнолуние на годината, тъй като Луната ще бъде на минимално разстояние от Земята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари