Тази седмица времето ще е като шарена селска черга

0
Но важното е,че ще бъде топло, с малко валежи
Но важното е,че ще бъде топло, с малко валежи

Чака ни седмица като селска черга-шарена и ще има от всичко.

Но важното е,че ще бъде топло, с малко валежи. Това каза в студиото на БНТ Георги Рачев. Той посочи, че утре през страната ни ще премине студен фронт, който ще ни донесе гръмотевици и превалявания във вторник и сряда.

 

„Нека ви припомня, че преди 2 години на 15 април София се събуди с 10 см снежна покривка, а в Пловдив тя беше 15 см. Тази година няма да има такова нещо, ще е топло, над и около 20 градуса”, каза метеорологът.

 

„През нощта на Великден ще е хладно, хората, които ще бъдат в църквите и около тях, да се облекат добре, може да има и вятър”, предупреди Рачев. Според него, не трябва да имаме очаквания в началото на пролетта да имаме температури за море.

 

Той бе категоричен, че захлаждане с повече валежи ще има през следващата седмица след 19 април. Причината за тази прогноза е очакваното нахлуване на атлантически въздух над страната ни.

 

„Топло време през деня, с ниски температури през нощта, между 2-3 градуса-това очакваме през Страстната седмица. Повече дъжд – на 25-26 април, но времето ще остане сравнително топло, над 15 градуса дори във високите котловинни полета на страната”, каза още доцент Рачев. Той посочи, че е добре да повали през април, защото досега месецът е доста сух и това не е добре за земеделците.

 

Той прогнозира нормални температури и валежи и през май. „Само по морето ще е по-хладно, в сравнение с предишни години, водата е доста студена, нормализиране можем да очакваме в края на май”, каза още климатологът.

 

Доцент Рачев обяви, че ветровете и валежите през пролетта подобряват състава на въздуха и ликвидират фините прахови частици, които имат голяма концентрация във въздуха. "Препоръчвам на Фандъкова да мие по-често улиците, иначе въздухът ни ще остане лош", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари