Тази година ядем златни череши

0
По-скъпи череши ще ядем тази година, обявиха от бранша на градинарите и овощарите
По-скъпи череши ще ядем тази година, обявиха от бранша на градинарите и овощарите

На 10 лева за килограм излизат черешите тази година, включително и българските.

Заплахата е в ход от седмица, като родните производители отново се жалват от лошо време, погубило реколтата. Пристига поголовно гръцкият плод, като обаче от 1-2 евро в Солун и на целия Халкидически полуостров, у нас - най-вече в София, се продава поне 5 пъти по-скъпо - за минимум десетачка в момента, пише Всеки ден.

По-скъпи череши ще ядем тази година, обявиха от бранша на градинарите и овощарите. Реколтата е по-слаба заради студовете през зимата, сланите през пролетта, необичайното затопляне през февруари, а после рязкото застудяване през април и сега през май, оправдават цената с метеорологията вкупом наши производители. Според тях към средата на май се очакват все пак по-големи количества на родни череши. Но цената им нямало да падне под 7-8 лв. Но пък за 24 май можело да купуваме и по 4-5 лв. килото.

Череши от Гърция тези дни са най-внасяната плодова стока. Цената им обаче се вдига петорно. В момента в по-близката към България част на южната ни съседка черешите по магазините струват между 1 и максимум 2 евро за килограм. В близкия до границата Петрич са по 5-6 лева на пазара. В София цената стига със сигурност 10 лева.

Скока потвърдиха и проверки преди дни на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните. Гръцките череши - и то качествени хрущялки, влизат у нас на цена от 1,5 евро за килограм. На пазарите в пограничните райони има дори и по 4,50 лв. В същото време обаче в софийските магазини килограмът се продава минимум и рядко под 8 и 9 лева. Най-често на етикетите пише 5 лв., но за 500 грама. Нашите ранни череши пък са минимум 3,50 лв. за половин килограм, сочат от агенцията.

Българските производители освен с лошото време, се оправдават и с Евросъюза за родната черешова скъпотия. Цената на нашия и гръцкия плод била толкова различна заради по-големите субсидии, които получавали овощарите в южната ни съседка.

Те вземали и от ЕС, и от държавата си. А българските - само държавни субсидии, и то много трудно. Експертното мнение, а и простата аритметика на всеки потребител обаче стига до въпроса защо и евтините череши от Гръцко у нас скачат петорно.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари