Тъжно е да си прост

1
Гербаджиите трябва да полагат много повече грижи, простотията им да не личи чак толкова
Гербаджиите трябва да полагат много повече грижи, простотията им да не личи чак толкова

“И граф Монте Кристо избяга от затвора”, със 7 думи обяви в Парламента председателят на правната комисия гербаджията Данаил Кирилов по повод инцидента при бай Ставри с двамата бегълци и чистачката.

Известно е, че всички във властта, особено гербаджиите, са много прости, и би трябвало да полагат много повече грижи, простотията им да не личи чак толкова и да не е фрапиращо очебийна, значи, да го дават по-скромно.

Понеже на “Данито”, както любовно от парламентарната трибуна го нарича Титанът на мисълта и словото Цвъчко Могадавикажа, много му се иска да изглежда умен и начетен ерудит, какъвто не би могъл да бъде по генетични причини, в случая той прибягва до… френската литературна класика.

И допуска няколко грешки спрямо сюжета на историята, които показват, че цитира нещо, което не познава, не е чел. А и не би могъл да прочете, тъй като романът на Александър Дюма-баща е много обемист, а простите хора, знаем, са нетърпеливи.

Може да е гледал обаче примитивния руски юношески филм по романа, и да се е впечатлил (гербаджиите са впечатлителни хора).

Ето грешките, седем, колкото са думите във фразата на Данито:

1. Монте Кристо е малко островче, в него има заровено съкровище, този факт едва ли е известен на който и да е гербаджия у нас и в чужбина, но Данито мисли че е реален човек;

2. “Граф Монте Кристо” в романа е псевдоним на мъж, който се казва другояче, нещо като “Ран Босилек” за Генчо Негенцов, или като “Пашата” за Румен Николов, и този човек, освен “граф Монте Кристо”, има и други фалшиви имена – “лорд Улмор”, “Синдбад”, “абат Бузони”;

3. Граф Монте Кристо не е бягал от никъде, в романа няма описано никакво бягство на въпросния граф;

4. Обаче в романа има описано друго бягство, но то не е на граф, а на беден моряк от Марсилия, който се казва Едмон Дантес (виж фотоса долу), помага му абат Фариа;

5. Ако гербаджията има все пак предвид това бягство, защото друго бягство в романа няма, би трябвало да знае, че то не е бягство от затвор, а от… замък, и няма как да се свързва с Централния софийски затвор, който, както знаем, не е замък, а е държавен затвор;

6. Бягството в романа е от замъка Иф (виж цветния фотос долу), който е разположен на остров в Атлантическия океан;

7. И последно, “Дани” много ми напомня фонетично за “Дантес”, може би това е единствената съществуваща връзка между нещата в казуса с изказването на гербаджията в Парламента.

Тъжно е да си прост, а пък да искаш да изглеждаш умен!

Акад Петър Иванов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари