Таванът на Етнографския музей протече

0
В някои от залите мазилката се руши вследствие на теча, а в други са поставени кофи за вода
В някои от залите мазилката се руши вследствие на теча, а в други са поставени кофи за вода Видео: БГНЕС

Таванът на Националния етнографския музей в столицата протече, предаде БГНЕС.

В някои от залите мазилката се руши вследствие на теча, а в други са поставени кофи за вода.

Д-р Петър Кърджилов, който отговаря за връзките с обществеността на Института за етнология и фолклористика с Националния етнографски музей обясни, че вчера четири от таваните в залите в Националния етнографски музей са протекли.

„По време на откриването на изложбата „Различната България” трябваше да реагираме кризисно с кофи, парцали и стари винили, за да спасим паркета на първия етаж, където направихме ремонт със собствени средства и на втория етаж в две от експозиционните зали”, посочи Кърджилов.

Той обясни, че предстои да се направи изчисление на щетите в понеделник. „Най-вече трябва да бъдат поправени местата от покрива, таваните или водосточните тръби или всичко наведнъж, които са причинили тези течове поради интензивното снеготопене на покрива на сградата”, заяви Петър Кърджилов.

Той обясни, че за последната година и половина постоянно имало различни проблеми със сградата, включително откъртване на парчета от фасадата, претоварване на електрическата инсталация. „Тази част от двореца не е ремонтирана от построяването й преди около 120 години. Това е сградата, която е емблема на България и София-Националният етнографски музей, Царският дворец и мястото, където е съден Васил Левски”, каза Кърджилов.

Той поясни, че от страна на Института за етнология и фолклористика постоянно се подавали сигнали и запитвания и от Министерството на културата били наясно с нуждата от основен ремонт. „Засега не се предприемат действия, а бюджетът на БАН е абсолютно непосилен да изпълни такава цел като основен ремонт на Източното крило. От друга страна не може институтът да кандидатства по европейски проект, защото не е собственик на сградата. Собственик се води Министерски съвет, който я предоставя на Министерство на културата, а те са я предоставили на БАН”, обясни Петър Кърджилов.

Въпреки течовете музеят работи. „За щастие, при нас има толкова прекрасни експонати така, че посетителите по-скоро обръщат внимание на тях, а не толкова на кофите, които са сложени на втория етаж”, коментира той.

„Трябва да се вземат спешни мерки и ръководството на института още в неделя да направи каквото трябва. Надяваме се и отговорните държавни институции-новоназначеното служебно правителство също да вземе отношение”, апелира още Петър Кърджилов.

От друга страна Етнографският музей организира и фондонабиращата кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Целта е да бъдат събрани средства за ремонт и оборудване на постоянно действащ модерен Образователен център на Националния етнографски музей.

В Образователния център, който се цели да бъде създаден малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище. Темите от програмата на музейния

Образователен център могат да подпомагат образователния процес по история, география, човек и природа, и всички предмети в училище, които се занимават с общественото развитие. Освен обхващане на класове от средните училища, кабинетът може да работи и за родители – за хоби интереси, както и за усвояване на занаяти. Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки желаещ може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”. Необходимата сума вече е 10 000 лева от общата сума за ремонт на три от залите в сградата на музея и за оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия.

Тежкият сняг стана причина да пропадне таванът на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Инцидентът стана на 3 февруари. Под тежестта на снега пропадна стъкленият покрив на библиотеката и се срути върху една от читалните, известна като трета читалня. При инцидента пострада един човек.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари