Татяна Дончева беше идеалната мишена за "отстрелване"

0
Бламиране на ИБГНИ и възход на “Възраждане”
Бламиране на ИБГНИ и възход на “Възраждане” Снимка: БГНЕС

Бламиране на ИБГНИ и възход на “Възраждане”

Татяна Дончева е голяма мишена и не е трудно да бъде умерена, а ползите за т.нар. партии на статуквото от компроматната атака срещу една от най-ярките фигури в “Изправи се БГ! Ние идваме” са многобройни.

Целта на Слави Трифонов е моето отстраняване от политиката”, коментира Дончева. Непосредствената цел на Трифонов може да е такава, а може и да е най-обикновено отмъщение срещу устатата адвокатка, която не се свенеше да напомня връзките на шоумена със сенчестите фигури на българския преход. Последствията са много по-големи, пише Красен Николов в Euractiv.bg.

Маргинализиране на ИБГНИ

Фронталната атака срещу Татяна Дончева поставя под риск влизането в парламента на най-малката протестърска формация. ИБГНИ беше на път да се разпадне преди първите предсрочни избори, а сега вероятността за това изглежда много по-голяма.

Мая Манолова няма как да забрави опита на Дончева да се говори за влизане в листите на БСП, а отровното дуо Бабикян и Хаджигенов вече не крият своята неприязън към лидерката на “Движение 21”. Всичко това може да взриви малката коалиция и тя да не попадне в парламента.

Перспективите

На път към парламента обаче е крайнодясната партия “Възраждане”. Всичко това може сериозно да разбърка картите и даде оправдание за буквално всякакви парламентарни комбинации в следващия парламент.

Бламирането на ИБГНИ и възходът на “Възраждане” имат потенциала да блокират в аванс възможността за формиране на правителство с участието на “Демократична България”, бъдещата формация на Кирил Петков плюс БСП и това, което ще остане от “Има такъв народ”.

Скандалът създава допълнително недоверие между партиите, които са способни да формират коалиция без ГЕРБ и ДПС. Идеята за правителство на ДБ, ИТН и БСП в 47-я парламент води до представата за някакъв Франкенщайн, чиито части дори не са зашити. Това ще е просто една купчина от грозни скандали.

Стартирането на този процес устройва напълно ГЕРБ и ДПС, а и голяма част от БСП.

Спасяването на спецсъда

Прокуратурата се самосезира по абсурдни небивалици – ГЕРБ и ИТН са като ансамбъл за синхронно плуване, включи се и главният прокурор”. Така председателят на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова коментира атаката срещу Дончева.

Няма как да не се признае, че моментът, в който ИТН раздуха скандала “500 К” беше подбран чудесно. Събитията в офиса на адв. Радостин Василев от ИТН са се развили около средата на август. ИТН знаят всичко това. Изчакват няколко седмици и започва залп срещу Дончева.

Татяна Дончева може да ги е говорила всякакви на Василев, няма как да знаем. Това, което знаем, че Дончева е острието на кампанията по закриването на специализираните съдилища и прокуратури, което бърка сериозно интересите на главния прокурор Иван Гешев. Ако зависеше от адвокатката, Гешев нямаше да е главен прокурор. ИТН твърдят публично същото, но не са особено енергични в изпълнение на това си обещание.

Три поредни заседания на правната комисия в парламента се провалят в опита си да разгледат на първо четене законопроекта за закриването на спецсъда, а тази комисия има за председател човек от ИТН. Вместо това ИТН започва добре обмислена атака срещу Дончева. Много е трудно да се обоснове тезата за някакво случайно напасване на събитията.

Реабилитация на спецпрокуратурата

Спецпрокуратурата също се активизира с проверка по твърденията на Тошко Йорданов и Радостин Василев от “Има такъв народ”, че Дончева (ИБГНИ) се е опитала да разцепи парламентарната им група. Държавното обвинение проверява като “търговия с влияние” намеците от ИТН, че Дончева е била готова да предложи солидната сума от 500 хиляди лева на техни депутати да подкрепят правителство с мандата на ИБГНИ.

Сега всеки опит за закриване на спецпрокуратура ще изглежда като брутален конфликт на интереси. ИТН няма как да не знаят, че с атаката срещу Дончева връчват инициативата в ръцете на Иван Гешев.

Самият скандал

В събота председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов съобщи, че Дончева е предлагала 500 хил. лв. на представител на партията на Слави Трифонов в опит да я разцепи. Сумата “500 К” била изписана на листче, което Дончева държала, но така и не го дала на депутат от ИТН.

Татяна Дончева веднага отрече да е говорила с някого от ИТН за пари. В понеделник вечерта Йорданов разкри и кой е въпросният депутат – Радостин Василев.

Василев разказа в предаването “Студио Хъ” на партийната телевизия 7/8, че Дончева го е убеждавала да отцепи част от групата на ИТН, за да се състави правителство, ако президентът връчи третия мандат на “Изправи се БГ! Ние идваме”.

Разговор между мен и Радостин Василев има, но той не е с такова съдържание. Никакви разговори на тема за пари. Какво е “500 к” според вас? Нито помня дали съм писала, нито дали съм имала листче. Как според вас се убеждават тези хора, че трябва да има правителство, че трябва да участват в това – с разговор. Ще си търся правата по съдебен ред и срещу Тошко Йорданов, и срещу Радостин”, каза Дончева.

По-късно самият Радостин Василев обаче заяви, че никой не му е предлагал подкуп, нито има листчета в себе си. Всичко било интерпретация на разговора с Дончева.

Така цялата пушилка се свежда до дума срещу дума. Какво точно може да провери прокуратурата?

Търговия с влияние очевидно няма, защото Дончева и Василев не се намират в пряка зависимост един от друг. Подкуп също няма, защото основният свидетел отрича. Какво има тогава?

Основният въпрос вече е какво точно прави ИТН и с каква мотивация…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари