Търговци в Одрин: Българите ги няма вече, пазарът пустее!

12
Прословутият Улус пазар остана празен
Прословутият Улус пазар остана празен Снимка: Tripadvisor.com

Прословутият Улус пазар в Одрин остана празен.

Няма ги българите, които всяка седмица пълнят чаршията, оплакват се търговци от турския град. Причината според тях се дължи на студеното време, заради което нашенците ограничават пътуванията си.

Преди Нова година българите направиха много сериозни покупки. Сега поради метеорологичните условия ги няма, чаршиите са празни. Към април и май отново ще има интензивност в пазаруването. Очакваме нашите съседи отново да се завърнат в Одрин“, каза пред турски медии президентът на кооперативния пазар Улус – Бюлент Рейсоглу, предава Флагман.бг.

Бюлент Рейсоглу разкри, че поради интереса на българите към турския град много търговци извън Одрин искат да отворят сергии в пазара.

Поради факта, че Одрин е граничен град, всички искат да отворят магазини и щандове на пазара заради българските туристи, които идват да пазаруват. Обаждат се от Кютахя, Бурса. На първо място помагаме на търговците от Одрин, след това са външните“, обясни той.

Самите търговци споделят, че застоят от началото на тази година.

Всяка година след Нова година има рецесия. През януари и февруари обикновено нямаме много работа. Досега се справяхме добре. Смятаме, че след март бизнесът ни отново ще се раздвижи“, обясни търговецът Аббас Туран.

Сериозно увеличение на цените

За липсата на обичайните опашки пред сергиите има и друга причина – увеличението на цените. Заради инфлацията в страната местните значително са ограничили покупките си.

Намираме се в изключително трудна ситуация. Има увеличение на цените на всички продукти, месните са в голямо затруднение. Положението е плачевно. Това е предизвикателство за нас, тъй като купуваме продуктите с долари. Всяка седмица цените се увеличават“, сподели Ченгиз Топел Арал.

Проверка на Флагман.бг в групите за пътуване и пазаруване от Одрин показа, че действително голяма част от българите не могат да пътуват до южната ни съседка. Преобладават публикациите, които са със запитване за поръчки. Най-много се търсят лекарства, най-вече за деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари