​Танцьори от цяла България показаха майсторство в народните танци на „Русчуклийска среща“

5

Националният фестивал събра 500 участници в столицата на българския фолклор

Днес в зала „Дунав“ се проведе 9-ото издание на Националния фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танциРусчуклийска среща“. Организатор на проявата е Школа за народни танци „Играорци“ и се осъществява с подкрепата на Община Русе. В нея се включиха над 500 танцьори от цяла България.

Участниците бяха разпределени в три кръга. В първия изпълняваха две автентични хора по свой избор. Под наслов „Играете каквото Ви душа са̀ка“ премина вторият етап, в който клубовете показаха майсторство и оригиналност. Третият етап определи Мис и Мистър "Русчуклийска среща 2023". Своите умения в ръченицата показаха Михаела Попова и Христо Димитров от Клуб за хора и народни танци към Лесотехнически университет София и Танцов клуб „Нестини“ – Благоевград, Биляна Георгиева и Анатоли Димитров от Фолклорен танцов клуб „Хоротропци“ – Враца и Пламена Великова и Емил Станев от „Ямболско настроение“ към Читалище „Тракийска лира 2012“, които си тръгнаха с награди от организаторите.

Обичта към народните танци се възпитава у хората и веднъж обикнали ги, те ги носят в сърцето си за цял живот“, обърна се към участниците заместник-кметът Димитър Недев. Той награди всички, включили се в Националния фестивал, като не пропусна да спомене, че през този уикенд Русе е столица на българския фолклор, тъй като паралелно в града се провежда и 15-ото издание на конкурса за фолклорна музика "Дунавски славеи".

Събитието завърши с едночасов концерт на Фолклорен танцов театър "Найден Киров" с главен художествен ръководител Богдан Донев. В края на техните изпълнения присъстващите се хванаха на кръшно хоро.

Водеща на фестивала беше актрисата от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Кристияна Ценкова.

Русчуклийска среща“ се провежда за първи път след прекъсване през 2019 г., когато се състоя последното издание на форума и се радваше на препълнена зала и голяма подкрепа от зрителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари