Тълпа роми нападнаха с камъни полицаи и горски инспектори

0
Жандармерията се е включила в помощ на горските инспектори за проверка на бракониерска дървесина в ромската махала
Жандармерията се е включила в помощ на горските инспектори за проверка на бракониерска дървесина в ромската махала Снимка: БГНЕС

Жандармерията се е включила в помощ на горските инспектори за проверка на бракониерска дървесина в ромската махала в Самоков, съобщиха от Агенцията по горите. Служителите отишли на проверка след сигнал, че в конкретна къща в ромската махала се съхранява сериозно количество незаконна дървесина. Инспекторите, обаче, са посрещнати агресивно, разказва Десислава Христова, горски инспектор от Регионално управление на горите-София.Повече от 60 души от ромския квартал край Самоков са нападнали горските инспектори, които действали по сигнал от Районното управление на МВР гр. Самоков за съхранение на незаконни дърва в една от къщите в ромската махала в града.

Служителите на дирекцията реагират незабавно и заедно с колегите си от МВР предприемат съвместна акция за установяване произхода на дървесината.

Още на входа на квартала проверяващите са заобиколени от повече от 60 роми, които започват да удрят автомобилите и да отварят вратите им. Въпреки опитите проверката да бъде осуетена, все пак служителите на РДГ София и МВР успяват да достигнат посочения в сигнала адрес. Пред постройката са намерени складирани широколистни букови дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет. Инспекторите забелязват значително количество дъбова дървесина, складирана на таванско помещение на същата постройка, до което нарушителите са отказали да осигурят достъп.

Проверката е извършена под огромен натиск и заплахи от страна на ромското население към проверяващите.

Служителите на РДГ София и МВР са бутани, дърпани, а служебните автомобили удряни с еднометрови клони и замеряни с камъни.

Органите на реда не са успели да успокоят местните жители, което е довело до напускането на района от проверяващите с цел на избягването на по-сериозни последствия за здравето и живота им.

Това е поредният случай на агресия и посегателства от страна на организираните нарушители срещу горски служители при изпълнение на служебните им задължения.

Изпочупени стъкла и срязани гуми на личните и служебни автомобили, разбити прозорци на домовете им, обиди и заплахи са най-често използваните от бракониерите средства за саморазправа.

 "Започнаха да пищят, да ни нагрубяват, ползваха нецензурни думи, изгониха ни от мястото. Качването ни в автомобилите беше много трудно, трудно успяхме да ги достигнем, за да можем да се измъкнем и удряха служебните ни автомобили с камъни или дървета, и можеше да се стигне до по-сериозни последици. Служителите на районното управление на МВР успяха да ни изведат от махалата", разказват нападнатите служители.

По-късно полицаи съвместно с жандармерията са се върнали на адреса, незаконната дървесина е била иззета, а собственикът е задържан.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари