Талони за Национална лотария се продават, но печалби не се изплащат

0
Търговците са сложили предупредителни надписи, но продължават да продават лъскавите билети
Търговците са сложили предупредителни надписи, но продължават да продават лъскавите билети

Обектите, в които се продават талони за двете частни лотарии - Национална лотария и Лотария България, вече не изплащат печалби.

Търговците са сложили предупредителни надписи, но продължават да продават лъскавите билети, алармира вестник СЕГА.

Продължава и рекламата на частните лотарии по телевизиите, откъдето валят обещания за още много печалби.

В петък парламентът гласува окончателно промените в Закона за хазарта, с които се прекратяват лицензите на частните оператори на лотарийни игри. Този вид хазарт вече ще се предлага само от държавния спортен тотализатор. Отнемането на лицензите за Национална лотария и Лотария България, става с влизането в сила на законовите промени, а това се очаква през идната седмица. 

"Българите да спрат да си купуват талони, защото спирането на продажбата им става след обнародването на Закона за хазарта. Очакваме следващата седмица законът да бъде публикуван и да се прекрати и да се изземат всички талони от всички места, където се продават в момента освен тези на спортния тотализатор", каза в петък след гласуването на законовите промени вносителят им - лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

При второто четене на законопроекта изненадващо отпаднаха първоначалните му предложения, а именно да се даде тримесечен срок, в който частните оператори да върнат лицензите си. Премахната бе и възможността печалбите, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза, да се изплатят до 30 юни 2021 г. Отпадна и текстът частните лотарии да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени.

И шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, и Валери Симеонов обясниха, че държавата няма защо да се меси в частно-правни отношения, каквито били отношенията между купувачите на лотарийните билети и организаторът на играта. "Печалбите могат да бъдат получени според общите правила на игрите. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата", каза Симеонов.

Преди ден в. "24 часа" цитира "Национална лотария", откъдето са уверили, че тъй като към момента няма влязъл в сила закон, всички печалби се изплащат, а всички талони се продават свободно в търговската мрежа. Според правилата на "Национална лотария", публикувани на сайта й, печалби до 1000 лв. се изплащат в Лафка, до 5000 лв. чрез Easy pay, а над тази сума - спечелилият трябва да се обади на посочен телефон.

Няма обаче информация на каква стойност са неизплатените печалби. 

Какво пише в закона

Според гласуваните в петък законови промени от деня на влизането в сила на този закон лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват.

Специален текст гласи, че печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра.

Освен това от деня на влизането в сила на този закон се преустановява разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.

Издадените за игрите по билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци, които не са продадени до влизането в сила на този закон, се унищожават до 31 декември 2020 г., пише още в закона за хазарта. От Държавната комисия по хазарта се очаква публично да оповести "по подходящ начин обстоятелствата по изпълнението на тези разпоредби"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари