Тайван: Конфликт с Китай би имал катастрофални последици

0
Тайванците не "разчитат САЩ да водят война" вместо тях
Тайванците не "разчитат САЩ да водят война" вместо тях

Тайванците не "разчитат САЩ да водят война" вместо тях

Нахлуването на Китай в Тайван би имало "катастрофални последици" за света, заяви външният министър Джоузеф Ву в интервю за АФП, като се позова на стратегическото значение на острова за полупроводниковата индустрия и световните морски пътища.

Предупреждението на Ву идва в момент, когато демократично управляваният Тайван се насочва към президентски избори през следващата година, като същевременно е изправен пред засилен военен и политически натиск от страна на Китай от другата страна на Тайванския проток.

Пекин претендира, че Тайван е негова територия, и многократно заявявал, че един ден ще го превземе - ако се наложи, с военни средства.

Ву заяви, че всеки силов акт срещу Тайван ще има глобални последици.

"Това, което трябва да направим, е да обясним на международната общност, че ако има някакъв конфликт с участието на Тайван, това ще има катастрофални последици за останалата част от света", каза Ву, като посочи недостига на храна и гориво и спираловидната инфлация, които са резултат от нахлуването на Русия в Украйна.

Последиците от конфликт между двата пролива биха били предимно търговски - повече от 50 % от световните контейнери преминават през 180-километровия воден път, разделящ Тайван от континентален Китай.

Следователно свободата на корабоплаването е един от "ключовите елементи на международната сигурност и просперитет".

Тайван заема също почти монополно положение в производството на полупроводници - микрочипове, които са жизненоважни за съвременната икономика и захранват всичко - от обикновени кафемашини до сложни оръжия като ракети и отбранителна инфраструктура.

"Помислете за прекъсването на веригата за доставки", каза министърът в своето интервю пред АФП.

"Надяваме се, че китайското правителство няма да прибегне до използването на сила срещу Тайван, защото последиците ще бъдат твърде сериозни за света."

Тъй като Тайван се подготвя за президентските избори през януари, Ву заяви, че на острова се наблюдава "по-усъвършенствана" кампания за дезинформация с цел да се повлияе на 23-милионното му население.

"Това, което Китай прави, участвайки в когнитивната война, е да промени мисленето на критичното малцинство тук, в Тайван, да гласува по друг начин, за да може да промени резултата от изборите", каза той.

Ву е част от Демократичната прогресивна партия (ДПП), която се възприема като по-проамериканска от опозиционната партия Куоминтанг.

Администрацията на ДПП се оглавява от президента Цай Инг-уен, която е в последния си мандат и е недолюбвана от китайското ръководство заради отказа си да приеме, че Тайван принадлежи на Китай.

"Тайван може да е следващият"

Отношенията между Тайван и Китай се влошиха след избирането на Цай през 2016 г., като Пекин отказва да се ангажира с Тайпе.

През изминалата година вниманието на световната общественост към напрежението между двете страни се повиши, което Ву обяснява с нахлуването на Русия в Украйна.

"(Международната общност) наблюдава.. и тогава осъзнава, че Тайван може да е следващият. Те виждат китайския опит за заплаха срещу Тайван", каза той, посочвайки широко цитирания график за 2027 г. като възможност за китайска инвазия.

Представители на САЩ заявиха, че смятат, че Китай няма да има военния потенциал да предприеме такава операция преди това.

Тайван е свидетел на почти ежедневни набези на китайски военни самолети около зоната му за противовъздушна отбрана и патрулиращи военни кораби, особено след август миналата година, когато тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе, което разгневи Пекин.

Честотата "поставя Тайван в ситуация, в която дълбочината на отбраната ни е свита, времето ни за реакция е съкратено, а военната заплаха е по-сериозна от всякога", каза Ву.

Моралната подкрепа и военната помощ, като обявения от Пентагона през уикенда пакет от помощи на стойност 345 млн. долара, се оценяват високо, каза Ву.

Въпреки това тайванците не "разчитат САЩ да водят война" вместо тях.

"Ние разбираме, че това е нашето място, това е нашата страна, това е нашият суверенитет и това е нашият демократичен начин на живот... Затова защитата на Тайван е наша собствена отговорност", каза Ву.

"Няма да се откажем от него за нищо на света."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Факти
    Първо трябва да обясним историята! В момента има два Китая: Република Китай (Тайван) и Китайската Народна Република (Китай). Тайван винаги е бил част от Китай. Тайван, от друга страна е полупризната държавица, призната е от 18 държави, от общо 193 държави членки на ООН. Само за сравнение Република Косово е призната от 115 държави, така че... мисля че КНР са си в правото.
  • 4
    1
    фена на Путин
    Пет пари е давам за твоите измислени заплахи. Те и сащ скимтяха, че ще унищожат Русия но не се получи. Даже се развива. Дано Китай ви превземе час по скоро. Светът пак ще си намери мястото и ез вас. Най-здраво ще го налапа америка, естествено.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари