СЗО: Страните трябва да продължат ваксинирането с AstraZeneca

0
Според здравната организация няма данни за връзка между ваксината и кръвните съсиреци
Според здравната организация няма данни за връзка между ваксината и кръвните съсиреци Снимка: © Lusa

Според здравната организация няма данни за връзка между ваксината и кръвните съсиреци

Световната здравна организация (СЗО) призова страните да не спират ваксинирането срещу Covid-19, след като някои държави от ЕС спряха прилагането на имунизацията с AstraZeneca, пише BBC.

Според СЗО няма данни за връзка между ваксината и кръвните съсиреци.

Към днешна дата няма доказателства, че инцидентите са причинени от ваксината и е важно имунизационните кампании да продължат, за да можем да спасим животи и да спрем тежките случаи на Covid-19“, казва говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Експертите по безопасност на ваксините на СЗО се събират във вторник, за да обсъдят подробно ваксината.

Германия, Франция, Италия и Испания се присъединиха към други държави в спирането на ваксинациите като предпазна мярка, докато се проведе разследването.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще заседава същия ден, като заключенията си трябва да направи до четвъртък. ЕМА също заяви, че ваксината трябва да продължи да се прилага.

В Европа има редица случаи на образуване на кръвни съсиреци след прилагане на ваксината.

Експертите обаче казват, че броят на случаите не е повече от този, които се отчита при нормални условия.

Около 17 млн. души в ЕС и Великобритания са получили доза от ваксината, като по-малко от 40 случая на образуване на кръвни съсиреци са отчетени към миналата седмица, отбелязва фармацевтичната компания AstraZeneca.

Германското министерство на здравеопазването обяви в понеделник, че ще спре да прилага ваксината по препоръка на Института на Пол Ерлих (PEI), държавния орган по ваксините.

Решението е взето след нови доклади за случаи на церебрална венозна тромбоза, свързани с ваксината на AstraZeneca“, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

Малко след това френският президент Еманюел Макрон също обяви, че страната спира прилагането на ваксината, докато EMA не даде съвети. Италианската агенция за лекарства удължи забраната, въведена за отделни партиди от ваксината в цялата страна, също в очакване на решението на ЕМА.

Испанският министър на здравеопазването Каролина Дариас заяви, че употребата на ваксината ще бъде спряна в страната за минимум две седмици. В Холандия имунизацията с ваксината също е прекратена до 29 март.

Република Ирландия, Дания, Норвегия, България и Исландия също временно спряха ваксинацията с AstraZeneca.

Полша, Чехия и Украйна обаче заявиха, че ще продължат да прилагат ваксината AstraZeneca. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че здравните експерти са го уверили, че всички ваксини, прилагани в страната, включително ваксините на AstraZeneca, са безопасни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари