СЗО предупреди за повишен риск от стрептококови инфекции при децата

1
Вече има смъртни случаи при деца под 10-годишна възраст
Вече има смъртни случаи при деца под 10-годишна възраст Снимка: iStock

Вече има смъртни случаи при деца под 10-годишна възраст

Световната здравна организация (СЗО) и здравният орган на ЕС - Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, призоваха за бдителност заради увеличаване на сериозните заболявания при деца след стрептококови инфекции, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Двете институции разпространиха съвместно изявление.

Франция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швеция и Великобритания съобщиха за увеличаване през 2022 г. на случаи на тежко заболяване, известно като iGAS (инвазивна стрептококова инфекция от група А) при деца под 10-годишна възраст.

Има и няколко починали в тази възрастова група, като смъртта е свързана със стрептококови инфекции. Във Великобритания и Франция броят на тежките случаи е многократно по-висок отколкото през същия период преди пандемията, се казва още в разпространеното съобщение.

Стрептококовите инфекции обикновено причиняват заболявания като скарлатина и могат да бъдат лекувани добре с антибиотици. В редки случаи обаче могат да доведат до сериозни усложнения.

Според предварителни констатации експертите на СЗО не предполагат, че увеличението е предизвикано от нов вариант на А-стрептококи. Антибиотичната резистентност също е малко вероятно да е причината.

Възможно е това натрупване да е ефект след пандемията. Също така може по-големият брой тежки заболявания да се в резултат и на циркулиращите в момента много други вируси, които в комбинация със стрептококи засилват симптомите, се казва в съобщението.

Въпреки че експертите на СЗО смятат риска за широката общественост за нисък засега, те съветват всички европейски страни да внимават за подобно развитие.

Държавите трябва "да повишат своята бдителност, особено когато респираторните вируси са широко разпространени сред децата", каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари