СЗО: Европа влиза в примирие с COVID-19

0
С разпространението на по-заразния вариант Омикрон инфекциите рязко нараснаха в европейския регион на СЗО, който включва 53 държави
С разпространението на по-заразния вариант Омикрон инфекциите рязко нараснаха в европейския регион на СЗО, който включва 53 държави

Европа ще бъде в по-добра позиция да отблъсне всяко възобновяване на предаването на инфекцията, заяви Ханс Клуге

Две години след появата на COVID-19, Европа скоро може да навлезе в "дълъг период на спокойствие" поради високия процент на ваксинация, по-лекия вариант Омикрон и края на зимата, заяви СЗО.

"Този период на по-висока защита трябва да се разглежда като примирие, което може да ни донесе трайно спокойствие", заяви пред репортери директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге, цитиран от NOVA

Освен това Европа ще бъде в по-добра позиция да отблъсне всяко възобновяване на предаването на инфекцията, "дори и при по-вирулентен вариант" от Омикрон, добави той.

"Вярвам, че е възможно да се реагира на новите варианти, които неизбежно ще се появят, без да се налагат отново такива деструктивни мерки, каквито ни бяха необходими преди", каза още Клуге.

Въпреки това той предупреди, че оптимистичният сценарий ще се сбъдне само ако държавите продължат кампаниите си за ваксиниране и засилят наблюдението за откриване на нови варианти. Той също така призова здравните органи да защитават рисковите групи и да насърчават индивидуалната отговорност.

С разпространението на по-заразния вариант Омикрон инфекциите рязко нараснаха в европейския регион на СЗО, който включва 53 държави, включително някои от тях в Централна Азия. По данни на СЗО през миналата седмица в региона са регистрирани около 12 милиона нови случая, което е най-високото ниво от началото на пандемията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари