Свинекомплексът в Бръшлен ще получи нови животни

2
Ако не се установят положителни проби, населването с нови животни може да продължи
Ако не се установят положителни проби, населването с нови животни може да продължи Снимка: iStock

Нови животни ще получат във втория засегнат от Африканската чума свинекомплекс в Русенско.

Нови животни ще получат във втория засегнат от болестта Африканска чума свинекомплекс в Русенска област. Това съобщи в Русе на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия д-р Николай Ненов, който е началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните.

Той уточни, че това е индустриалната ферма в село Бръшлен, в която преди около пет месеца бяха умъртвени по хуманен начин 41 000 прасета. Населването ще е с т.нар. сентинелни животни, които ще бъдат наблюдавани, и след известен период от време - изследвани за наличие на вируса. Ако не се установят положителни проби, населването с нови животни може да продължи.

Свинекомплексът в село Голямо Враново, който също бе един от засегнатите, зареди първи в областта със сентинелни животни - още към края на ноември миналата година. Д-р Ненов поясни, че резултатите от пробите са отрицателни и вземането на още животни във фермата ще продължи.

На заседанието стана ясно също, че няма установени нови случаи на болестта в Русенска област нито при диви свине, нито в свинекомплексите, които останаха незасегнати през миналата година и продължиха да работят. Проверки ще има в лични стопанства, за да се установи дали са взети прасета за отглеждане.

Болестта Африканска чума по свинете засегна през лятото на миналата година три големи индустриални ферми в Русенска област - в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Само в тях бяха умъртвени по хуманен начин над 85 хиляди прасета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари