"Свинекомплекс Николово" разпродава имоти в Русенско

0
Имотите, които се продават, се намират в селата Николово и Просена, Русенско, като обявената цена е 3 милиона лева
Имотите, които се продават, се намират в селата Николово и Просена, Русенско, като обявената цена е 3 милиона лева

Имотите, които се продават, се намират в селата Николово и Просена, Русенско, като обявената цена е 3 милиона лева

Представители само на мажоритарния акционер са присъствали на извънредното общо събрание, на което е одобрена продажбата, информира Инвестор.бг.

Мажоритарният акционер в „Свинекомплекс Николово“ АД – производителят на фуражи „Вианд“ ЕАД, е гласувал продажбата на имоти на дружеството за минимална цена 3 млн. лева с цел набиране на средства за финансиране на друга дейност.

„Вианд“ ЕАД притежава 97,624% от капитала на „Свинекомплекс Николово“. Само представители на производителя на фуражи са присъствали на проведеното на 18 април извънредно общо събрание на публичното дружество във връзка с готвените сделки. Останалите дребни акционери не са присъствали.

Протокол от общото събрание е публикуван на сайта x3news.com.

Имотите, които се продават, се намират в с. Николово и с. Просена, Русенско. Има земеделски земи, застроени терени, водни площи и съоръжения. Максималната цена, която ще се търси за тях, е 5 млн. лева, записано е в протокола от заседанието.

С продажбата мажоритарят цели намаляване на разходите за обслужване на базата на дружеството, което така и не се възстанови след африканската чума по свинете. Заради заразата през 2019 г. животните в свинекомплекса бяха умъртвени, а с полученото обезщетение, което съдът увеличи, не е било възможно обновяването на базата на свинефермата, за да отговаря на съвременните изисквания, както се посочва в документите за общото събрание.

Областната дирекция на Агенцията по храните в Русе определи обезщетение в размер на малко над 1,8 млн. лева заради унищожаването на над 17 хил. свине. Върховният административен съд увеличи обезщетението до почти 3,5 млн. лева, след като компанията води съдебни битки.

Свинекомплекс Николово“ към момента осъществява дейност по производство и продажба на земеделска продукция, както и отдава под наем земя и сграден фонд, собствени машини, съоръжения и собствено моторно превозно средство, които са източник на минимални приходи.

„Вианд“ стана мажоритарен акционер в „Свинекомплекс Николово“ малко преди африканската чума по свинете да бъде установена в предприятието. Компанията придоби дела си на принципа „дълг срещу собственост“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    БАЙ МИТЬО
    МАФИОТСКА ИГРА,ЗАДКУЛИСНА ОТ ВИСОКО НИВО,КОЯТО НИКОГА НЯМА ДА СПРЕ.CDUQ
  • -4
    1
    Мажоритарно ...
    А, прасенце - 80 кг, печено на шиш върху жарава, продават ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари