Свилен Иванов се срещна с управителя на "Линамар"

3

„Държавата прояви доста сериозен толеранс. Беше дадено време за промяна на собствеността и много други неща, но в крайна сметка вече има филтърна технология, която функционира съгласно актуализираното комплексно разрешително. Въпросът ми е защо тогава се налага определени помещения да се отварят и проветряват от миризмите?“.

Това заяви заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов при срещата си с управителят на „Линамар“ Лорето Айбанез.

Също така заместник областният управител отново постави на преден план необходимостта от приемане на новоизградените филтри от нарочно сформирана за целта комисия. Идеята е по този начин да се установи правилно ли работят новите филтърни технологии.

Според Свилен Иванов миризмата, която усещат русенци се дължи на остатъчни газове, които не успяват да бъдат обработени и съответно биват изпускани в атмосферата. „Миризмата няма как повече да се търпи! Нашият град страда от това нещо! Всички, които сме тук, трябва да помислим какво трябва да бъде направено, за да не излиза миризма от завода изобщо! Някои газове е трудно да бъдат замерени! На ясно съм с това, но не искам да чувам за разликата между замърсяване и неприятна миризма! Не ме интересува дали миризмата е вредна или безвредна! Просто трябва да се спре! Всички искат това!“, допълни още той.

Припомняме, че заместник областният управител участва вчера в заседание на новосформирания Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха в крайдунавския град.

По време на срещата бяха изразени предположения, че основният източник на замърсяващи емисии в района най-вероятно е от Източна промишлена зона, където се намира и „Линамар“.

В хода на заседанието беше обсъдено и повторното прилагане на всички изпълнени досега мерки и действия за справяне със ситуацията.

Ръководството на Областна администрация Русе ще продължи да съдейства на компетентните институции за установяване на източниците на евентуално замърсяване и координиране на по-нататъшните съвместни дейности.

В срещата участваха още кметът на Община Русе, председателят на Общинския съвет, както и заместник-кметът по комунални дейности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари