Свилен Иванов сдаде властта със сноп житни стръкове

0

Днес, в заседателната зала на Окръжен съвет Гюргево се проведе първото за годината заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, под председателството на заместник областния управител на област Русе, г-н Свилен Иванов.

Той изрази благодарност за отличното партньорство между двете институции. „Радостен съм, че се създадоха отлични условия и възможности на български и румънски производители от различни сектори на земеделието да се срещнат, запознаят, дискутират и обменят опит“, заяви г-н Иванов.

Със сноп житни стръкове, в които се преплитат българското и румънското знаме, г-н Свилен Иванов предаде ръководството на земеделската група на заместник-председателя на Окръжен съвет Гюргево, г-н Лучиан Корозел.

Акцент по време на срещата беше обсъждането и одобряването на темите, които ще се разглеждат през настоящата година. Приоритетни ще бъдат добиването на етерични масла и приложението им в различни сектори от индустрията, производството на разсад за декоративни растения и цветя, иновативни практики в екологичното и биологично овощарство, добиването на мед в професионалното пчеларство, преработката на месни продукти със суровини от България, отглеждането на царевица в окръг Гюргево и др.

Изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ г-жа Лили Ганчева представи бюлетина за дейността на трансграничната група през изминалата 2018 година. Като съществени резултати тя отчете създадените условия и възможност на земеделските производители от различни сектори за пласиране на продукцията им на българските и румънски пазари, взаимно опознаване на националните и европейски програми за финансиране, както и законодателството в областта на земеделието в България и Румъния. Разрешени са редица проблеми при експорт-импорт на селскостопанска продукция и животни на граничен пункт Русе - Гюргево.

Бюлетинът съдържа интересна и полезна информация за панаири и изложения в България и Румъния, земеделски сайтове и контакти на релевантни институции в областта на земеделието.

Заседанието се организира съвместно от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево и Асоциация „Еврорегион Данубиус“, като специални гости на събитието бяха г-н Ивелин Статев, областен управител на област Силистра и неговия заместник г-н Илиян Великов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари