Световни реакции на убийството на руския посланик

0
Международни организации и политици остро осъждат нападението
Международни организации и политици остро осъждат нападението

Вчера руският посланик Андрей Карлов бе прострелян в Турция по време на реч при откриването на фотоизложба в Анкара.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова потвърди смъртта му. Москва класифицира нападението като терористичен акт.

Реакцията на международни организации и чуждестранни политици.

ЕС осъжда убийството на руския посланик Андрей Карлов в Турция. Това заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини. Тя е изпратила писмо до министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. "Аз бях дълбоко шокирана да научат за неразбираемата атака на посланик Андрей Карлов в Анкара днес. Нашите най-дълбоките съболезнования към семейството му, към всички негови колеги и руските власти. Европейският съюз осъжда най-категорично тази атака срещу представител на вашата страна в Турция. Ние бихме искали да изразим нашата солидарност с Русия пред лицето на този престъпен акт на насилие "- пише Могерини.

ООН също осъдиха нападението срещу руския посланик Андрей Карлов и Турция смятайки, че тази атака не може да бъде оправдана, каза той пред репортери официален представител на генералния секретар на световната организация Стефан Дюжаррик "Ние осъждаме въоръженото нападение на руския посланик в Турция. Нападението срещу дипломат или посланик не може да бъде оправдано"- каза той. ООН се надява, че отговорните за убийството ще бъдат изправени пред съда. В изявлението се подчертава, че тероризмът във всичките му форми и проявления е една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност. Съветът за сигурност припомня също "основния принцип на" неприкосновеност на дипломатическия персонал, както е заложено във Виенската конвенция.

САЩ са готови да предложат на Русия и Турция помощ в разследването на убийството на руския посланик Андрей Карлов в Турция. Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който осъди "подлата атака" срещу руския дипломат. Той подчерта, че САЩ осъждат убийството на Карлов. "Мислите и молитвите ни са с близките му, руснаците и другите жертви, които са ранени по време на стрелба," - добави той.

Британският външен министър Борис Джонсън осъди и нарече отвратително убийството на руския посланик Андрей Карлов в Турция, пише той на официалния си профил в Twitter. „Шокиран съм да науча за отвратително убийство руския посланик в Турция. Моите мисли са със семейството му, аз осъждам този отвратителна атака," - каза ръководителят на британското външно министерство.

Френският президент Франсоа Оланд осъди убийството на Андрей Карлов, това се казва в изявление на Елисейския дворец. "Президент с пълна сила осъжда убийство на руския посланик в Анкара", - се казва в кратко изявление.

Италианският премиер Паоло Джентилони изрази солидарността си към Руската федерация във връзка с убийството на Андрей Карлов. "Ние изразяваме нашата близост и солидарност към Руската федерация във връзка с ужасяващото убийство на посланик Карлов в Анкара", - пише той днес в Twitter.

Президентът Росен Плевнелиев осъжда остро терористичното нападение  и убийството на посланика на Руската Федерация в Република Турция Андрей Карлов. Българският държавен глава е категоричен, че няма легитимна кауза, която да оправдава радикализма и убийството на хора и подобни атаки трябва да срещнат категоричен отпор от страна на демократичната общност.

Българският държавен глава е сериозно обезпокоен от поредната проява на терор и загубата на човешки живот в нашата съседка. Замяната на думите с насилие не е решение и не може да доведе до нищо добро, е позицията на президента Плевнелиев. Държавният глава изразява своите съболезнования на семейството и близките на посланик Андрей Карлов.

Министерството на външните работи на Република България остро осъжда нападението над посланика на Руската Федерация в Турция. Убийството на Андрей Карлов не може да има оправдание. Осъждаме всички форми на терор и очакваме разследването да разкрие извършителите и организаторите на акта. Скърбим за загиналия и поднасяме своите съболезнования на неговото семейство и близки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари