Световна оперна премиера ще зарадва публиката на Русенската опера

7
През октомври ви каним на спектакли, които ще ви оставят без дъх, пишат от Държавна опера - Русе
През октомври ви каним на спектакли, които ще ви оставят без дъх, пишат от Държавна опера - Русе Снимка: Dunavmost / архив

През октомври ви каним на спектакли, които ще ви оставят без дъх, пишат от Държавна опера - Русе

И през месеца на листопада, както някога са го наричали, сме ви подготвили едни от най-вълнуващите творби.

Започнахме със симфоничен концерт в чест на Международния ден на музиката (както и на поетите), където диригенти: Димитър Косев и Жан-Ив Годен ни представиха творби от Емануел Сикора, Ф. Менделсон-Бартолди – Симфония №4, “Италианска” и В. А. Моцарт - Симфония № 40. Празникът не спира до тук.

През октомври ви каним на спектакли, които ще ви оставят без дъх.

Освен, че продължаваме с операта „Сватбата на Фигаро“ на 4-ти, сряда от 19:00ч. в Доходно здание, този месец ви очаква и една световна премиера, но за нея – по-късно. В комичната опера на Моцарт, чието подзаглавие казва повече от всяко ревю – „Един безумен ден“, ще видите и чуете нашите прекрасни солисти: Венцеслав Анастасов, Теодора Чукурска, Момчил Миланов, Даниела Караиванова, Петя Цонева, Олександр Дмитриев, Андреана Николова, Александър Баранов, Иван Пенчев, Стоян Стоянджов, Анна Чулкова, хор и оркестър на Държавна операРусе. Билети на каса Опера и ТУК.

И тъй като нашите прелестни дами са като уникални перли в океана на изкуството, ви предлагаме едно вълшебно и романтично изкушение под формата на симфоничен концерт. Романтиката ще превземе сцената на 13-ти октомври от 19:00ч в зала „Филхармония“ с „Шуберт и Менделсон“ с диригент Вилиана Вълчева и солист Даниела Караиванова.

Ето я и нашата световна премиера!!! Едно заглавие, което провокира човешкия ум и любопитство! Една творба, която е дело не просто на български автори, а на наши съвременници! „ПОЛИХЕДРОН“ Dramma per musica от Нева Кръстева на 22-ри октомври от 19:00ч. в Доходно здание! За първи път на сцена! Повече за творбата и творческия екип ТУК!

А на следващия ден 23.10., отново в Доходно здание от 19:00ч. ученици от НУИ "Проф. В. Стоянов" с ръководител Деница Анчева и солисти и ансамбъл от Балета на Държавна операРусе, ще представят балетът „Баядерка“. Балетът е поставен в оригиналната режисьорска версия на академик Калина Богоева. Като знак на почит и на колегиален спомен от незабравимия творчески процес при създаването на тази постановка, Русенската опера и нейната балетна трупа поздравяват с този спектакъл изтъкнатия български хореограф и педагог Калина Богоева с нейната 85-годишнина.

Още една концертна програма, най-вече за любителите на дървени духови инструменти. Камерният концерт „Дървени духови в компанията на валдхорна“ ще звучи на 27.10 в зала „Филхармония“ от 19:00ч. Инструментален ансамбъл в състав: Димитър Борисов Димитров – флейта, Себастиан Кордеро Валдарес – обой, Елеонора Олива – кларинет, Давиде Пизани – валдхорна, Иниго Арамбуру Арниаз – фагот. В програмата: В. А. Моцарт, ѝ. Добринеску, А. Клугхард, Ж. Ибер, А.Землински, А. Рейха, Х. Медаля.

И за финал, но не по важност – едно неповторимо дуо отново на Русенска сцена – диригент Найден Тодоров и пиано Георги Черкин по случай 150 години от рождението на Сергей Рахманинов, ще ни представят концертна програма с произведения от Романтизма – Франц Шуберт, Сергей Рахманинов и Джакомо Пучини. Очакваме ви на 29.10 от 19:00ч. в Доходно здание!

А само, ако знете какво предстои!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари