Светломир Нешков - Куцара излезе от затвора, но не съвсем!

0
Известният затворник е от русенското село Мартен
Известният затворник е от русенското село Мартен Снимка: Dnes.bg / Архив

Известният затворник е от град Мартен

52-годишният Нешков твърди, че е лежал повече, отколкото трябва, въпреки че е изтърпял 22-годишната си присъда, няма официална заповед за освобождаването му, пускат го с "временно прекъсване на наказанието" и без документи.

Един от най-известните затворници у нас Светломир Нешков - Куцара излезе от затвора след 22-годишна присъда, но не е баш свободен, както се очакваше.

Въпреки че наричаният навремето Бога на колите е излежал цялата си присъда, все още няма официална заповед за освобождаването му. Куцара е пуснат с "временно прекъсване на наказанието", пише България Днес.

"В момента нямам дори документ за самоличност, само служебната бележка от затвора и затворническата ми карта. Не мога да си наема квартира, не мога да работя, общо взето, не мога да правя нищо. Бях освободен 10 дни по-късно от затвора, защото не ми сметнаха работата за април и май. А сега се оказва, че сякаш съм освободен само за малко, въпреки че съм излежал цялата си присъда. Тя беше 29 години и 11 месеца, сега ми приспаднаха над петте години, в които бях в ареста, и работните дни. Но пак има грешки в сметките на затворническата управа. Да не говорим, че не ми бяха приспаднали годините, прекарани в задържане под стража, което ми коства няколко условно-предсрочни молби. Аз казвам остава ми една година, те ми казват "не, остават ти 6 години". Това ми казаха на последната ми молба за условно-предсрочно освобождаване. Това е недопустимо! Дори Върховният касационен съд казва да ми се приспаднат години в ареста от общата присъда, но някак това не се случи допреди месец. ВКС се произнесе през 2006 година. Ако ми бяха приспаднали всичко още тогава, можеше отдавна да съм на свобода, условно-предсрочно освободен, имам предвид. А сега, освен че лежах 10 дни повече, нямам и никакви документи и никакви опции. Ще искам по 2 бона обезщетение за всеки ден, в който бях незаконно задържан в Софийския централен затвор", категоричен е Нешков.

Оказва се, че Нешков е освободен с тази служебна бележка, докато управата на затвора не преизчисли всички дни на трудов стаж, които Куцара има през годините. Работните му дни все още не са сметнати за месец май. Когато направят това, от Софийския централен затвор трябва да подадат тези документи до съда, откъдето официално да кажат: "Да, Нешков е излежал всичко, освобождаваме го от затвора", и да издадат официално постановление. След това съдът трябва да изпрати документите за освобождаване до управата на затвора. Там шефът на пандиза се подписва и така вече има официална заповед за окончателното освобождаване на Куцара.

Куцара сподели, че е отседнал при приятел в момента и се надява, когато вече има документи, да започне работа.

52-годишният Нешков е от град Мартен. Всичко за него приключва малко след полунощ на 6 март 2002 г. във Варна, когато в полицията постъпва сигнал за опит за кражба на "Опел Кадет". Ченгетата приближават, без да пускат буркана и сирената, но двамата апаши виждат патрулката и побягват. Униформените тичат след тях, като неколкократно предупреждават, че ще стрелят. Бегълците не се подчиняват и служителите дават предупредителни изстрели със стоппатрони. Тогава единият беглец стреля по полицаите, които отговарят на огъня и в крайна сметка спипват бандитите.

Според самия Нешков той не е стрелял по полицаите, за да ги убива, а е гръмнал във въздуха, за да ги уплаши и да може да избяга.

В крайна сметка Куцара е спипан от ченгетата и пратен зад решетките. Едната от множеството му присъди е за опит на убийство на полицай. Куцара излежаваше присъда от 29 г. и 11 месеца, която е групирана от множество други за различни умишлени престъпления. Сред тях са кражби и грабежи, включително с опит за убийство, опит за бягство при конвоиране, опит за умишлено убийство на служител на МВР, хулиганства, незаконно държане на огнестрелно оръжие.

Кариера зад решетките

Само допреди няколко дни Нешков лежеше в Централния софийски пандиз, където доскоро беше "кмет на затвора". Бил е зад решетките и във Варна, Враца, Белене и Ловеч. Налагаше се да го местят заради конфликти със служители и съкилийници и защото отказвал да се подчинява на разпореждания.

До 2020 г. са му налагани 20 дисциплинарни наказания. След като през миналата година поиска предсрочно освобождаване, стана ясно, че администрацията на Софийския затвор, където Нешков е от 2015 г., смята, че има трайна промяна в поведението му. Почти през цялото време е трудово ангажиран, работил е във фитнеса, в кухнята, завършва средно образование. Получава и номинация за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет за 2021 г. Заместник-председател е на затворническото сдружение на лишените от свобода. Участва активно в издаването на вестник "Затворническо право", където води рубрика с правни съвети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    10
    Сашо
    Спрете да правите такива хора известни!!! Голямо писане , интервюиране, канене по ТВ студия на такива деморализирани, по един или друг начин хора.
  • 13
    9
    Гост
    Голямо хвалене на някакъв пропаднал тип който имал трудов стаж във фитнеса вместо в кариерата да чука камъни . Няма документи защото знаят, че скоро пак ще е зад решетките
  • 15
    8
    Боже, опази ни!
    В страната ни се шири политически бандитизъм - брутален и неконтролируем. Това го е разбрал дори и Куцара, затова "получава и номинация за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет за 2021 г.". Тези избори за евродепутат може да ги прескочи, но бъдещото му на политически деец с това богато криминално минало е в кърпа вързано. Все пак да му мислят всички онези, които са го въдворявали в правия път и са допринесли за "трайна промяна в поведението му".
  • 10
    7
    Селянин до 4-ти
    Мартен сами се притикаха да станат от село на град.Пуснаха им фитилите и се съгласиха защото са с дипломи от университетите всички.Обещаха им Айфеловата кула и подобряване на инфраструктурата и щели да заприличат на Монте Карло или Монака,а крайбрежието на Дайтона бийч,а вместо това получиха само по високи данъци,миризми от околните заводи и отрови както и проблеми с мощноста на ел.ток.При лошокачествено пръскане срещу комари понеже са град се увеличиха и облаците и рояците от комари на стаден принцип.Вечер им надигат чаршафите от простирите.Такова е общинското пръскане стещу комарите.В допълнение с близост от Монтюпе и други отрасли става,егати сметището.Бъзън без малко и те да изгорят но се освестиха май и си останаха селце китно и прилично с нормални данъци,освен ако не са се хлъзнали.
  • 16
    6
    Иван Петров
    Политическата среда в България е такава, че Нешков спокойно може да стане партиен лидер на някоя нова партия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари