Свети Георги е убит заради вярата си, а днес вярата ни е доста "постна"

0
Сега само се оправдаваме, че нямаме време за семейството, дома, църквата
Сега само се оправдаваме, че нямаме време за семейството, дома, църквата

За една не малка част от населението не само на България, но и на целия православен свят, името Георги, Гергана, Гергана е предпочитано.

Това каза отец Яне, свещеник в село Брежани, предава Агенция Фокус. По думите му отделно от това 6 май е празник и на българската армия и на войнството, защото св. вмчк. Георги е символ на храбростта.

По иконите той често е изобразяван в бой със змей, който символизира злото, мъките, мъченията. Както знаете, св. Георги е обезглавен през 303 година в Никомидия от император Диоклецян. Искам да вметна, че по книгите, по които ние служим, празникът на св. Георги е на 23 април, но тъй като хората имат доста оброци, сиреч - курбани си правят, а понякога 23 април се пада преди Великден, затова денят е изнесен на 6 май“, каза още отец Яне. 

Той добави, че ако през 303 година св. Георги е убит, защото е защитавал вярата, то днес вярата на българина е „доста постна“. „Българинът няма такъв навик да ходи на църква или когато го прави гледа на бързо да си запали някоя свещичка и да се прибере, за да свърши къщната си работа. Мога да кажа, че много рядко хората остават на служба“, отбеляза отец Яне.

Според него оправданието, че днес има много трудности и затова не ни остава време за църква не е сериозно, защото трудности винаги е имало, но това не е било фактор, който да дистанцира хората от храма, от църквата.

Сега, в днешно време повече гледаме да се оправдаем с трудностите, но оправданието е първия грях на човечеството още от времето на Адам и Ева – ако те бяха потърсили прошка от създателя, че са яли от плодовете на забраненото дърво, той е можел да прости и да останат в Рая, но тъй като те започнали да се оправдават нещата не стават така.

В днешно време е същото – само се оправдаваме, че време не достига, постоянно сме на работа, имаме много малко време за семейството и дома, затова нямаме време за църква

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари