Сватбата на Фигаро

1

Спектакълът ще се играе на 5 юли от 19:00 часа в Голямата зала на Доходното здание

Русенската публика ще има възможност отново да се насади на комичната опера на Волфганг Амадеус Моцарт „Сватабата на Фигаро“, чиято премиера беше на 28 февруари тази година.

Спектакълът ще се играе на 5 юли от 19:00 часа в Голямата зала на Доходното здание.

Диригент ще бъде виенският възпитаник, главният диригент на Държавна опера – Русе - Маестро Димитър Косев, а режисьор е Пламен Бейков.

Сватбата на Фигаро“, една от най-известните оперни творби на Волфганг Амадеус Моцарт, носи и подзаглавието „Един безумен ден“. Либретото е създадено на основата на текста на пиесата на Бомарше със същото заглавие. Тази опера поставя началото на поредицата плодотворни сътрудничества на Моцарт с либретиста Лоренцо да Понте, продължили в оперите „Дон Жуан“ и „Така правят всички жени“.

Историята се развива динамично в рамките на един единствен ден. Публиката става свидетел на едно наистина безумно преплитане на сюжетни линии, при което жените и мъжете се противопоставят едни на други, но всички са подчинени на непреодолимите закони на любовта. Сюжетът е богат както с драматични, така и с комични ситуации. Често се казва, че в „Сватбата на Фигаро“ има всичко от човешкия живот. И това е така, защото цялата история може да бъде разтълкувана като метафора на различните етапи на любовта.

Музикалната интерпретация на творбата лежи на основите на класическите традиции – елегантно фразиране и в най-малките мелодични мотиви, ефирно звучене на оркестъра, което успява да разкрие всички музикални пластове от богатия драматургичен релеф на гениалната Моцартова музикална картина.

Всеки герой в постановката носи не само своя собствена характеристика в музиката, но и ярко и убедително художествено въплъщение. Всеки образ се откроява със своята цялостност. Отличните актьорски превъплъщения на певците правят всеки от персонажите главен, което още веднъж доказва, че Русенската опера има един сериозен артистичен и оркестров състав на европейско ниво.

Ето и всички замесени в сътворяването на спектакъла:

Хормайстор – Стелияна Димитрова-Хернани
Концертмайстор – Мария Павлова
Художник – Радослав Радославов

Действащи лица и изпълнители:
Граф Алмавива – ВЕНЦЕСЛАВ АНАСТАСОВ
Графиня Розина – ТЕОДОРА ЧУКУРСКА
Фигаро – МОМЧИЛ МИЛАНОВ
Сузана – ДАНИЕЛА КАРАИВАНОВА
Керубино – ПЕТЯ ЦОНЕВА
Доктор Бартоло – ЕМИЛ ЖЕЛЕВ
Марчелина – АНДРЕАНА НИКОЛОВА
Дон Базилио – АЛЕКСАНДЪР БАРАНОВ
Дон Курцио – ИВАН ПЕНЧЕВ
Антонио – СТОЯН СТОЯНДЖОВ
Барбарина – МАРИЯ АНАСТАСОВА
Хор и оркестър на Държавна опера - Русе

Билети на каса Опера: понеделник – петък от 10:00 до 18:30 часа / тел. 0878 218 687

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари