Сушата в Европа проваля реколтата от пролетните култури

0
Чикагската пшеница поевтиня с повече от един процент, докато британската и парижката пшеница се повишиха с малко над половин процент
Чикагската пшеница поевтиня с повече от един процент, докато британската и парижката пшеница се повишиха с малко над половин процент

Пшеницата в Европа и САЩ, след един ден на растеж с различна динамика, отново се раздели в различни посоки в края на изминалата седмица

 Чикагската пшеница поевтиня с повече от един процент, докато британската и парижката пшеница се повишиха с малко над половин процент, пише Български Фермер

В четвъртък пшеницата в Чикаго поскъпна с повече от 3%, поради силното международно търсене и известната несигурност относно обема на украинския износ през Черно море.

Има усещане, че пазарът не е включил напълно в цените възможността за доставки на пшеница от Украйна за външния пазар и премахването на санкциите срещу руското зърно и торове.Това, като цяло са добри обеми от текущата реколта. В момента цените продължават да растат, което противоречи на фундаменталните показатели. Няма да има нищо изненадващо, ако пазарът разпознае сегашния ръст като грешка, коментират анализатори.

Цените на пшеницата в Индия скочиха до рекордни нива, въпреки забраната за износ, на фона на силното търсене и намаленото предлагане на засегнатата от суша култура. Покачващите се цени намалиха шансовете за доставка на значителни количества пшеница от Индия като част от междуправителствено споразумение със страни, които се опитват да осигурят доставки в условията на прекъсване на износа на украинско зърно.

Застрашена реколта от царевица

Базовите лихвени проценти за експортната царевица в САЩ паднаха в четвъртък, тъй като търсенето на скъпи пратки от старата реколта намаля.

Но фючърсите на царевицата и соята в Чикаго продължиха да се повишават, поради очакванията за горещо и сухо време през следващите седмици в части от Средния запад на САЩ застрашават реколтата.

Горещите и сухи климатични условия в ЕС оказват влияние

Прогнозата за добивите от пролетни култури в ЕС на експертите от Европейската служба по мониторинг на агрокултурите (MARS) е за значителен спад в добивите, поради продължаващите горещи и сухи климатични условия в голяма част от Европа.

На ниво ЕС прогнозите за добивите при царевица, слънчоглед и соя бяха най-силно намалени (с 8-9%) и вече са доста под средното за 5 години.

Прогнозите за зимните култури – които наближават края на сезона – са обект на малка промяна на ниво ЕС, оставайки близо до средното за 5 години.

Котировките

В Лондон ноемврийските котировки на пшеницата се повишиха с 0,67%, в Париж с 0,51% за септември, а в Чикаго те паднаха с 1,22%. Царевицата и соята в Чикаго не последваха пшеницата, поскъпвайки съответно с 0,16% и 1,74%.

На 29 юли на борсата в Чикаго (SWOT) договорите за пшеница паднаха от $8,17 на $8,07 за бушел, или с 1,22% ($296,49 за тон). Царевицата се повиши от $6,15 на $6,16/бушел, или 0,16% ($241,53 за тон). Соевите зърна поскъпнаха от 16,09 $ на 16,37 $/бушел, или с 1,74% (601,76 $ за тон).

В Европа на на борсата LIFFE в Лондон ноемврийските договори за пшеница се покачиха от 268,25 на 270,05 паунда за тон, или с 0,67% (329,46 долара).

В Париж на на борсата MATIF септемврийските договори за пшеница се повишиха от 341,25 на 343 евро за тон, или с 0,51% (349,86 долара). Декемврийските договори за пшеница се повишиха от 328,50 на 331,75 евро за тон, или с 0,99% ($338,38).

В Париж, на борсата MATIF на 29 юли, августовските договори за царевица се покачиха от 352 на 352,25 евро за тон (359,3 долара). Цените на рапицата през август паднаха от 690 на 675,75 евро за тон (689,26 долара).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари