Сумистът Калоян Махлянов посреща 38-годишнина в Токио

0
Роденият в търновското село Джулюница сумист Котоошу е първият европеец, който има своя школа по сумо в Токио
Роденият в търновското село Джулюница сумист Котоошу е първият европеец, който има своя школа по сумо в Токио Снимка: Стандарт

Най-успелият български сумист Калоян Махлянов – Котоошу празнува днес своя 38-и рожден ден

Роденият в търновското село Джулюница сумист се запалва по този екзотичен спорт когато е едва на 17. През 2003 дебютира в Япония под псевдонима Котоошу. В кариерата си на дохиото той постига много значими успехи, припомня Стандарт.

Котоошу е едва 16-ия чужденец в сумото. През 2006-а той достига до ранг Озеки, който е втория в сумото. През 2008-а той печели купата на Императора и става първият европеец достигнал до това отличие. Завършва професионалната си кириера през 2014-а. За 11 години в сумото той участва в 864 схватки, като от тях печели 537. През 2010-а Махлянов се жени за японката Асако Андо. С нея и в момента живеят в Токио. Семейството има две деца – Кирил Андон (роден 2012) и Мария (родена 2015).

През 2013-а той подава молба за освобождаване от българското гражданство, за да вземе японско. Така той вече носи фамилията на съпругата са – Андо. В момента Калоян Махлянов има своя школа по сумо в Токио. Той е първият европеец с такава чест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари