Студентки от РУ се включват в кампания срещу насилието над жените

2
Данни на Министерството на вътрешните работи показват, че всяка трета жертва на убийство в България през миналата година е била жена
Данни на Министерството на вътрешните работи показват, че всяка трета жертва на убийство в България през миналата година е била жена Снимка: Русенски университет "Ангел Кънчев"

С надслов „ДА ОЦВЕТИМ СВЕТА В ОРАНЖЕВО И ДА СЪЗДАДЕМ НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ БЕЗ НАСИЛИЕ! ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ И МОМИЧЕТА!" студентите от специалност „Социални дейности" и членове на Клуб на социалния работник в Русенския университет започнаха учебните си занятия

По този начин те отбелязаха 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жени и поставиха началото на 16 дни на активизъм срещу насилието над жени.

Чрез собствена продукция (видеоклипове, есета, колажи, снимки, изработване на ленти и др.) те изразиха съпричастността си към проблемите на жените и момичетата, които са жертви на насилие, както и готовността си като студенти по социална работа и бъдещи социални работници да защитават правата им според възможностите, да се противопоставят на това негативно социално явление и да се борят за премахването му.

В периода от 25 ноември до 10 декември се отбелязват 16-те Световни дни на активизъм срещу насилието над жени. Насилието над жените и момичетата е едно от широко разпространените негативни социални явления, но заедно с това то е и драстично нарушаване на правата на човека в съвремието и форма на дискриминация. Студентите от специалност „Социални дейности" и членове на Клуб на социалния работник в Русенски университет, както всяка година, ще реализират свои инициативи през този период.

Международният ден за елиминиране на насилието над жени е инициатива на Организацията на обединените нации, която се отбелязва всяка година на 25 ноември на основата на Резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 година.

Данни на Министерството на вътрешните работи показват, че всяка трета жертва на убийство в България през миналата година е била жена. От извършените през 2019 година общо 80 убийства, 25 са на жени. Убити от хора от близкото им обкръжение (съпрузи, интимни партньори или роднини) са две трети от жените-жертви, като водещият мотив е ревност.

Информация на неправителствени организации разкрива, че средно за ден на телефон 112 постъпват около 110 сигнала за домашно насилие, а общият брой на обажданията от началото на 2019 година до август същата година са над двадесет хиляди.

В съвременните условия основаното на пола насилие е сериозно предизвикателство в глобален план и нарушава базово човешко право на жените и момичетата – правото на безопасна среда в дома, в училище и на работното място. Гарантирането на това право на жените и момичетата има хуманен, социален и икономически ефект.

ОБЕДИНЕНИ И ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ И МОМИЧЕТА!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари