Студенти "скрепиха`" копие на Рибния буквар пред РУ

0

Вело-шествие с два лъча и тържествено сглобяване на страниците на „Рибния буквар“ от участниците в туристическия поход „Върхове на знанието, науката и книжовността“ се проведоха в Русенския университет, съобщава "Арена". Активисти на инициативата са Студентският съвет на университета, дружество „Академик“ и Еконт ЕООД.

Туристическата акция, проведена от 25 април до 7 май е посветена на 190-годишнината от издаването на първия български учебник - Рибния буквар, 180 години от рождението на Любен Каравелов и 150-годишнината на първата съвременна печатница в българските земи, открита в Русе през 1864 г.

От участвалите 190 туристи 140 са носили в себе си по 1 страница от текста на Рибния буквар. Копията на страниците са изработени от студенти по Промишлен дизайн.

Покорени са 8 високопланински върха, колкото са разделите на Буквара. Инициативата се провежда под патронажа на ректора на университета, проф. Христо Белоев, който лично скрепи уникално академично копие на първия български буквар. Велосипедните шествия преминаха по улиците на Русе в два лъча.

Пред Ректората на университета се проведе тържеството по символичното „подвързване“ на Академичното копие на Рибния буквар. Изпълнения на танцовия състав „Хармония“ съпроводиха излитането на 8 балона с послание за извисяването на Русенската Алма Матер в знанието, науката и прогреса.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари