Студент спаси колега в гърч

0
Истинските лекари не реагираха и затова се усъмних, че може би е симулация
Истинските лекари не реагираха и затова се усъмних, че може би е симулация

Четвъртокурсник по медицина спаси момче, което внезапно се свлече и направи гърч по време на обучение по спешна помощ.

Общо 220 студенти по медицина, фармация и стоматалогия минаха двудневно обучение с теоретични лекции и уъркшоп в Медицинския университет.

Водеха ги парамедикът Стефка Аджемян и 26-годишният д-р Атанас Богоев, който е с година и половина стаж в Спешна помощ, съобщава Марица.

По обяд, след като показаха какво има в една истинска линейка, те се заеха да обяснят как се спасява пациент, който си е предозирал инсулина.

Докато даваха указания на студентите как да го изведат от състоянието на хипогликемия, ползвайки макет върху зелен чаршаф направо на плочките пред Аудиторния комплекс, момче от групата се свлече на земята.

Пръв четвъртокурсникът по медицина Георги Иванов се окопити, клекна до колегата си, провери пулса и дишането и повдигна челюстта с хватката на Есмарх.

После точно по правилата обърна пострадалия с помощта на друг студент в странично стабилно положение. Докато още останалите се питаха дали това е реална ситуация или са ги предизвикали с майсторска симулация, обучаващите наградиха Георги с шоколад за отличното справяне.

Видях, че някой до мен пада. Истинските лекари не реагираха и затова се усъмних, че може би е симулация - разказа самият той.- Но след като се наведох и чух дишането, си помислих, че може би все пак е истинска критична ситуация.”

Така Георги се справи в тренировъчен режим със случай, на който може да се окаже единствена надежда за помощ в реалната си практика. Досега не му се е случвало. Дали е нужно курс по спешна помощ да минават също стоматолози и фармацевти?

Не само те, а и всички обикновени хора, убеден е Георги Иванов. Според обучителите така преживяемостта би се увеличила с 50%.

След дипломирането си Георги смята да остане да практикува в България, като интересите му са в областта на анестезиологията и реанимацията.

След като се видя, че освен за доктор, уж изпадналият в гърч Любо става и за актьор, той имитира и спинална травма.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари