Студен фронт разваля времето в сряда

0
Очакваме понижение на температурите, гръмотевични бури, валежи и градушки
Очакваме понижение на температурите, гръмотевични бури, валежи и градушки

Очакваме понижение на температурите, гръмотевични бури, валежи и градушки

През нощта срещу сряда започналите валежи от запад ще обхванат Западна и Северозападна България и на много места ще превали и прегърми. Повишава се вероятността от силни пориви на вятъра и дребна градушка. Явленията до сутринта ще затихнат. Над останалата част от страната ще е предимно ясно и тихо, информира MeteoBalkans.

Минималните температури ще останат без промяна и ще са между 15° и 23°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Дунавската равнина Сандански - до 18-23°С.

Третият ден от новата седмица ще започне със слънчево време. Около обяд  над Западна и Централна България обаче ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Повишава се вероятността и от средна по размер градушка.

 

Над останалата част от страната все още ще се задържи предимно слънчево и горещо. Вятърът над тези райони все още ще е от югоизток. В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще започне да нахлува студен въздух. 

Максималните температури ще бъдат в широк интервал- между 28°С в западните райони до 36°С на места в Източна България.

 

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за сряда. (Забележка: Опасните явления ще са около обяд и следобед. Картата показва районите, където те са най-вероятни).

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта ще е ясно, а през деня - предимно слънчево и топло. Максимални температури на въздуха - 29°-31°. Температурите на морската вода ще са 25°-26°.

Времето в София

През нощта срещу сряда вероятността от гръмотевични бури ще е висока. Времето ще е облачно и на места в Софийското поле са възможни валежи и гръмотевици. Явленията след полунощ ще затихват. Минималните стойности ще са между 15-16°С.

Времето през деня ще се разваля до обяд, на много места ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще превали и прегърми. Очакваните максимални температури ще се понижат до 28°С.

Времето в планините

Планината няма да е подходяща за туризъм - очакваме захлаждане и проливни валежи.

Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа силен вятър от северозапад и ще застудява. Максимална температура на височина 1200-1300 метра ще надминат 22°, на 2000 метра - около 15°.

Времето на Балканите

Силни гръмотевични бури очакваме над Сърбия, Северна Македония, България и Северна Гърция. Причината за развалянето на времето е студен атмосферен фронт, който ще дестабилизира атмосферата над Западните и Централните Балкани.

Над останалата част от полуострова ще е предимно слънчево и топло. Причината за това е мощен пренос на по-топла въздушна маса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ivan 80g11g
    Daa🤩🥀🕳️🤗🥲🤺😒🤩☹️😛😘😄😚😅
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари