Сценаристите на Слави заспаха, докато ги убеждават, че мажоритарната система е неправилна

0
Дискусията за въвеждане на мажоритарна система на изборите в два тура буквално приспа сценаристите Филип Станев и Тошко Хаджитодоров
Дискусията за въвеждане на мажоритарна система на изборите в два тура буквално приспа сценаристите Филип Станев и Тошко Хаджитодоров

На дискусията присъстваха депутати, политолози и двамата представители от „Шоуто на Слави“ и Инициативния комитет за референдума.

Двамата сценаристи започнаха дискусията категорично, заявявайки, че няма нужда от нея и въобще не бива да се води дебат, тъй като народът се е произнесъл, предаде OFFNews.

Има ясно изразена воля на българския народ – 2.5 милиона са за“ провеждане на въвеждане на мажоритарна система в два тура. Нито една партия няма подобна подкрепа, никога народът не се е изразявал толкова ясно“, категоричен беше Тошко Хаджитодоров.

Първо Хаджитодоров беше нападнат от намиращите се в Народното събрание политолози и депутати, че не могат да приемат такава заявка. А два часа по-късно сценаристите бяха приспани, тъй като не намериха подкрепа в нито един от присъстващите на Комисията по правни въпроси в парламента. В продължение на 4 часа продължи дискусията за мажоритарната система.

"Когато обмисляме дали да се преместим от една къща в друга – трябва да знаем какво ни очаква там“, категоричен беше депутатът от ДБГ Димитър Делчев. Той добави, че призивът, „трябва да го приемем, защото сме го внесли, не го приема“.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров също каза, че не трябва да се внушава, че това е волята на народа, тъй като има 4.5 милиона българи, които изобщо не са гласували.

В същия картегоричен стил Тошко Хаджитодоров отговори, че вески юрист знае, че няма пречки Народното събрание да приеме такива промени в изборните правила и даде за пример, че 3,5 милиона са гласували за Народно събрание, а партия ГЕРБ я влязла с 1.1 млн. гласа, а останалите 5 милиона, които не харесват партията, значи ли това, че тя не е легитимна и че НС е нелегитимно.

От "Прозрачност без граници" вкараха нов акцент в мажоритарната система, като казаха, че тя ще даде нови измерения на изборния туризъм. Тезата им защити и депутатът Димитър Делчев, който коментира, че мажоритарните избори са много по-скъпи и ако сега се дават 40 милиона, при мажоритарни сумата може да е 100-150 милиона и попита правило ли е ЦИК разчет колко би струвал този процес. Стана ясно, че ЦИК няма такава задача, за да направи ясни изчисления по този въпрос. Делчев добави, че купуването и продаването на гласове ще се засили, тъй като намаляват необходимият нужни брой гласове за един депутат да стане такъв.

От "Шоуто на Слави" отговориха: „Разигравате цирк. Депутатът бат Сали не е влязъл с купени гласове или кметовете всичките са феодали и сега няма ни един купен глас“.

Конституционалистът проф. Емилия Друмева беше категорична, че пропорционалната система трябва да остане в България и даде за пример, че такава е изборната система във Франция и Англия.

Юлий Павлов от Център за анализ и маркетинг също защити тезата, че трябва да се търси смесена система.

Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии даде своя коментар, че основната разлика между мажоритарна и пропорционална системата е, че мажоритарната води до свръх представителност на първите две партии и до съвсем лека представитеоност на останалите.

Ако се вземе британската система – от 650 места, 550 депутати са от първите две партии, а останалите получават символично представителство. Същият ефект има и във френския парламент – от 570, първите две партии контролират с повече от 400 депутати“, обясни той.

По думите му основният въпрос е искат ли българските граждани такава изборна система, която да дава такъв супер бонус на свръхпредставителство на първите две партии.

Освен това Смилов заяви: „Няма изследване, което да доказва, че приемането на една или друга изборна система променя социалната същност на една страна или води до просперитет“.

Не трябва да се внушава, че ако приемем тази система ще станем сред най-богатите, това са популистки послания. Не трябва с бомбастични факти да се решават големи и тежки въпроси“, каза Смилов. Той уточни, че подкрепя колегите, които са за мажоритарен елемент, но със смесена система и е категоричен, че немският вариант е най-добрият за страната.

Не правете внушение, че предлагаме еднопартийна система. През цялото време на тази дискусия се търси експертно начало как да не се наложи тази система и как това е нещо ужасяващо и погребващо държавата. Силно се надявам да не се каже на българския народ как е прост, защото той е гласувал за това“, коментира сценаристът на Слави Тошко Хаджитодоров.

След което сценаристите на Слави излязоха в лична почивка и съвсем показно подремнаха по време на дискусията за въвеждане на мажоритарна система на изборите.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари