СЦДП - Габрово въвежда иновативна система за щадящ извоз на дървесина по гравитачен път

0
Системата Log Line представлява улей, по който се извършва спускане на дървесина по гравитачен път
Системата Log Line представлява улей, по който се извършва спускане на дървесина по гравитачен път Снимка: СЦДП - Габрово

Системата Log Line представлява улей, по който се извършва спускане на дървесина по гравитачен път

Северноцентрално държавно предприятие - Габрово (СЦДП - Габрово) въвежда иновативна система за щадящ извоз на дървесина по гравитачен път. Това съобщи Венцислав Георгиев, експерт по връзките с обществеността в предприятието.

Приложението ѝ е най-вече в райони с по-големи наклони и слабо развита горска инфраструктура, основно при отгледни сечи. Системата Log Line представлява улей, по който се извършва спускане на дървесина по гравитачен път. Улеят се състои от отделни сегменти, всеки от които е дълъг пет метра. Те са изработени от специален полиетилен и се свързват един към друг. Системата е максимално ефективна на дължина от 100 до 300 м, а монтажът ѝ отнема сравнително кратко време. Най-производителна е при оптимален наклон на работа от 15 до 50%, въпреки че може да функционира и при по-големи наклони. Със системата могат да се спускат иглолистни и широколистни сортименти с диаметър до 30 см и дължина до четири метра, допълват от предприятието.

При изграждане на системата за извоз на дървесина отпада необходимостта от направа на извозни пътища и технологични просеки. По този начин, при извоза ще сведе до минимум възможността за възникването на ерозионни процеси, уплътняване на почвата и повреди на стоящите дървета. Инвестицията е реализирана със средства на СЦДП - Габрово и е с дължина 150 м, което я прави най-широкомащабната от този вид, въведена в България.

„Северноцентрално държавно предприятие” е създадено на основание чл. 163 от Закона за горите. Вписано е в Търговския регистър на 28 юни 2011 година. Предприятието стопанисва държавните горски територии в пет административни области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. В състава му влизат 16 териториални поделения, от които 12 държавни горски стопанства и четири държавни ловни стопанства. Общата площ на горските територии, включени в обхвата му, е 393 727 хектара, от които 246 618 хектара са държавните горски територии. Предприятието осигурява работа на 921 работници и служители.

Основният предмет на дейност е свързан със стопанисването и управлението на горите, които са държавна собственост. Основните приходи идват от продажбата на дървесина и от организирания ловен туризъм. За поддържането на екоравновесие и биоразнобразие всяка година се извършват редица дейности, свързани със залесяване на горски територии и разселване на дивеч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    daskal
    Това нещо (без улея) циганите от векове го правят с въжета и коне чак до днес.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари